"Hvis EU gik i opløsning, ville man være nødt til at genopfinde det"
Suzanne Brøgger tror på, vi i Europa vil stå sammen om de globale problemer. Det er ved at gå op for os, at vi ikke kan klare alting som nationalstater, siger hun. (Foto: Scanpix: Torkil Adsersen)
Suzanne Brøgger har ikke mistet tilliden til det europæiske fællesskab. Hun er sikker på, at det er sammen, vi kan løse kriserne.

De europæiske lande må stå sammen for at løse de problemer, vi står overfor.

Den kontante melding kommer fra Suzanne Brøgger. Den nu 72-årige forfatter, der er en aktiv debattør og kritiker i medierne, har, siden hun var barn, boet i mange forskellige lande. Så selvom hun har en forkærlighed for Danmark, kan hun ikke holde ud, når vi lukker os om os selv. 

- Godt nok er jeg patriot. Jeg elsker dansk sprog og dansk kultur. Men jeg er også kosmopolitisk opdraget. Jeg får klaustrofobi af udelukkende at have en dansk dagsorden, siger Suzanne Brøgger.

Hun mener, at en række store udfordringer ikke kan løses i de enkelte lande. De kræver løsninger på tværs af grænser.

- Det går i stigende grad op for os, at man ikke kan klare problemerne på nationalstatsplan. I nationalstaterne kan vi dårligt nok klare økonomisk kriminalitet eller opkræve skatter uden et stort omfang af snyderi. De sager, Margrethe Vestager fører mod blandt andet Google og Apple, ville en nation aldrig kunne føre alene, siger hun.

Derfor tror Suzanne Brøgger på, at Europa nok skal stå sammen på trods af den modvind og kritik, der har været af EU.

- Hvis EU virkelig gik i opløsning, og der kun var Tyskland og Frankrig tilbage, så ville man begynde at lave det igen. Man ville være nødt til at genopfinde det. I en globaliseret verden kan man ikke eksistere som bittesmå enheder. 

Biografi

 Suzanne Brøgger er født den 18 november 1944 i København. 

Som ung boede hun i blandt andet Thailand, Sri Lanka og Colombo, fordi hendes stedfar var udstationeret for Unicef. Da hun startede som skribent, slog hun sig derfor op på at skrive reportager og beretninger fra de mange lande, hun rejste til.

For at tjene til sit studie i litteratur på Københavns Universitet, arbejdede Suzanne Brøgger også som model.

Hun fik kontakt til et forlag og udgav i 1973 bogen "Fri os fra kærligheden", som blev oversat til 20 sprog. 

I 1978 udgav hun bogen "Creme fraiche", som for alvor gjorde Suzanne Brøgger til en af Danmarks største forfattere.

Hendes bøger er kendte for at blande fiktion og virkelighed, og hun tager især seksualitet op som et gennemgående emne i et forsøg på at aftabuisere og frigøre det. 

Suzanne Brøgger er også kendt som samfundskritiker i sine kulturessay og debatindlæg i aviser og tidsskrifter, og på Twitter er hun også meget aktiv i den politiske debat.

Hun har modtaget utallige hædersbevisninger for sit forfatterskab og samfundengagement.

UDVID

Bange for at tage sig afmægtige ud

Suzanne Brøgger anklager politikerne for at ikke at have fortalt danskerne, hvor vigtig og relevant EU er for dem. Hun mener, at vi ikke har forstået, at vi er en del af verdenen omkring os, fordi vi ikke taler om den.

-  Det er utroligt, at i de sidste 50 år er der ingen danske politikere, der har vedkendt sig et dansk EU medlemskab og taget det ind i den daglige politiske samtale. EU bliver altid fremstillet som noget, der ligger langt væk, og som vi ikke har nogen indflydelse på. Aldrig som noget vi selv er en del af og må tage ansvar for, siger hun.

At politikerne ikke har gjort EU-politik relevant for danskerne, tror forfatteren skyldes, at de er bange for at miste stemmer på at tale om noget, som ikke kun handler om Danmark.

- Når EU bliver fremstillet helt forkert, er det fordi, der ikke er nogen stemmer i det, og så bliver det en ond cirkel. De danske politikere er bange for at tage sig afmægtige ud, hvis de hele tiden sagde, at det her er noget, der bliver besluttet i Bruxelles, siger Suzanne Brøgger.

Befolkningen er blevet narret 

Selv om befolkningerne i mange lande er begyndt at gøre oprør mod den måde, politik er blevet ført på, mener Suzanne Brøgger, at de nye populære partier ikke giver de rigtige løsninger på problemerne.

- Revolution og reaktion er to sider af samme sag. Det, vi oplever med populismen, er jo en reaktion på globaliseringen og det frie marked. Det opponerer folk imod alle vegne. Men de fantaserer om at genskabe verdenen, som den var engang, og det tror jeg ikke vil lykkes, siger hun.

Hun mener, at folk bliver manipuleret til at stemme på de populistiske partier og i sidste ende bliver snydt.

- Hvad angår Europol, så blev befolkningen jo narret til at stemme forkert, så vi nu er endt op med en ringere beskyttelse i forhold til kriminalitet. Det er populisme, som befolkningen har været underlagt. Og jeg synes ikke, at der har været nogen indignerede stemmer ude og sige, hvad det er for en manipulation, der sker, siger forfatteren.

Brexit var et wake up call

Heldigvis synes Suzanne Brøgger, at Danmark er ved at få øjnene op for, at vi er afhængige af andre og ikke kun kan fokusere på os selv. Det skyldes både flygtningekrisen, klimakrisen og andre problematikker, globaliseringen har medført.

- Brexit var et wake up call til, at EU må reformere sig. I Danmark taler vi ikke længere kun om, hvad der skal ske i Danmark, men om at vi føler os som en del af det europæiske kontinent. Valgene i Østrig og Italien fik mere dækning, end de plejer. Og Danmark tænker på at ændre flygtningepolitikken på en måde, som vil kræve langt mere samarbejde i Europa, siger hun.

Og når det kommer til klimakrisen, er Suzanne Brøgger heller ikke i tvivl om, hvad der er brug for, hvis vi skal bremse truslen. 

- Der er brug for en klimabevidst fremtidsvision i form af et international samarbejde. Jordens livsgrundlag er truet. Ikke bare i fremtiden, men hvert eneste øjeblik. Vi lever helt forkert, og menneskeracen er i den grad en trussel mod jordens overlevelse, siger hun.

via Listen To News