Trumps vilde mur: Kræver hele Danmarks betonforbrug i fire år
Trumps mur ved grænsen til Mexico bliver ofte sammenlignet med Israels mur i de besatte palæstinensiske områder. Men den skal ifølge den kommende præsident være mindst fire meter højere. (Foto: Collage:Avisen.dk I Fotos:Scanpix)
Donald Trumps planer om en mur langs grænsen til Mexico får selv Berlinmuren til at blegne i sammenligning, siger branchedirektøren for den danske betonindustri.

16 millioner kubikmeter beton, mindst 20.000 betonarbejdere og årevis af hårdt slid i den mexicanske ørken.

Det er ikke et lille byggeprojekt, som Donald Trump vil kaste USA ud i, hvis han efter sin indsættelse fredag gør alvor af planerne om en mur på grænsen til Mexico.

Det er mere end fire gange så meget beton, som vi bruger i Danmark om året.
Thomas Uhd, Dansk Beton

- Det er et fuldstændig vanvittigt stort projekt. Jeg kender ikke til betonbyggerier i den størrelse andre steder i verdenshistorien. Selv Berlin-muren er en mikromur i sammenligning, siger Thomas Uhd, der er branchedirektør i Dansk Beton, de danske betonproducenters organisation.

16 millioner kubikmeter beton

Opførelsen af en mur langs grænsen mellem Mexico og USA har været et af de centrale budskaber i Donald Trumps valgkamp. Den skal ifølge Trump holde illegale indvandrere ude.

Vi har bedt Thomas Uhd komme med en helt hypotetisk vurdering af, hvad Trumps bygningsværk vil kræve.

Den kommende præsident er i løbet af valgkampen kommet med forskellige bud på, hvor stor muren skal være, men det ligger fast, at den skal bygges i beton og være et sted mellem 10 og 15 meter høj. Til sammenligning var Berlinmuren 3,6 meter høj og den mur, som Israel har bygget i de besatte palæstinensiske områder, er otte meter.

Grænsen mellem USA og Mexico er 3.000 km lang. Ifølge Trump er det dog kun halvdelen, der skal mures til, da resten enten er dækket af naturlige grænser eller kan nøjes med et hegn. Men de cirka 1.500 km mur kræver også svimlende mængder beton, fortæller Thomas Uhd.

- Selv med en forsigtig højde på 10 meter vil det give 16 millioner kubikmeter beton. Det er mere end fire gange så meget beton, som vi bruger i Danmark om året. Og det er altså inklusive store byggeprojekter som metroen og supersygehusene.

- Jeg er rigtig god til sådan noget her, det hedder byggearbejde.
Donald Trump i et interview med 60 Minutes.

Mindst 20.000 arbejdere

Et byggeri af den størrelse kræver ikke bare store mængder beton, men også tusindvis af hænder.

- I Danmark arbejder 5.000 i betonindustrien, så det kan man jo gange tilsvarende op. Vi taler altså om mindst 20.000 ansatte bare til at lave betonen. Og så skal det jo også sættes op, siger Thomas Uhd.

Typisk vil man starte byggeriet flere steder samtidig. Thomas Uhd vurderer, at der vil skulle mindst 50 arbejdsstationer til langs den mexicanske grænse.

- Man vil skulle have nogle store lagerhaller til at lave beton i, så det ikke skal transporteres så langt, og nogle kæmpe barakker til alle betonarbejderne, siger han.

Alligevel tvivler betoneksperten på, at muren vil kunne blive færdig i Trumps præsidentperiode.

- Selv hvis han sidder i otte år, har jeg svært ved at forestille mig, at man kunne nå at blive færdig. Og muren vil være stort set umulig at fjerne igen. Der er ikke ret mange, der har brug for 10 meter høje, genbrugte betonelementer, siger Thomas Uhd.

Hvem skal betale?

Murplanerne har været et af de mest kontroversielle emner i den amerikanske valgkamp. Ikke mindst er det blevet diskuteret, hvem der skal betale. Avisen Washington Post vurderer, at muren vil koste omkring 25 milliarder dollars, hvad der svarer til lidt over 174 milliarder danske kroner. Trump siger selv, den kan bygges for mellem 8 og 12 mia. dollar - 55 til 83 mia. kr.

Trump har krævet, at Mexico betaler for muren, men det har de blankt afvist. Derfor lyder den seneste melding, at USA skal lægge ud, og senere kræve pengene ind fra nabolandet.

Donald Trump bliver indsat klokken 12 lokal tid i Washington. Indsættelsen kan følges fra klokken 16 dansk tid på DR og TV2.

via Listen To News