"Udnytter sin position som minister": Søren Pind får kritik af eksperter
"Rigsretten afklarer, hvad der er lovlig og ulovlig adfærd for en minister - ikke såkaldte eksperter. Og mig bekendt er ministres skøn over, hvilke lovforslag de vil fremsætte helt frit i forhold til Grundlovens paragraf 21," skriver Søren Pind i et svar til Berlingske. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix/arkiv
Søren Pind har som minister udnyttet sin position til at fremme et privat formål, mener to eksperter.

I Søren Pinds (V) tid som justitsminister slog han en handel af med Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Mod at få en buste af den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan ville Søren Pind lave en lovgivning, som ville muliggøre kameraovervågning af almene boligbyggerier.

Det skriver Berlingske.

Avisen har fået to eksperter til at vurdere sagen, og de slår fast, at Søren Pind har udnyttet sin position som minister til at fremme et privat formål,

- Som minister har man pligt til udelukkende at handle sagligt, og det betyder, at man kun arbejder ud fra kriterier, som er fagligt eller politisk begrundede i relation til det ressort, man sidder med, siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til avisen.

Søren Pind er udover at være minister også præsident for den private interesseorganisation Det Danske Ronald Reagan Selskab. I Sørens Pinds udlægning af sagen blev han opsøgt af den københavnske overborgmester, der ville have hjælp til at få gennemført noget lovgivning om overvågning. Søren Pind indvilligede mod til gengæld at få rejst en buste af Ronald Reagan. Overborgmester Frank Jensen kan ikke genkende Sørens Pind fremstilling og har over for Berlingske afvist at have indgået en studehandel.

Også Bente Hagelund, der er rektor på Folkeuniversitetet og underviser i forvaltningsret, mener, at Søren Pinds ageren er problematisk. Hun hæfter sig ved, at Søren Pind har sendt sin forespørgsel til overborgmesteren på papir med ministeriets logo.

- En ting er, at Søren Pind måske i et øjebliks ubetænksomhed har fremført ønsket på deres første møde, da han og Frank Jensen drøftede overvågningen, men når han efterfølgende gentager det - og på ministeriets brevpapir - bliver det problematisk. På den måde udnytter han sin position som minister til at fremme helt private formål, siger Bente Hagelund til Berlingske.

Hovedpersonen selv afviser eksperternes vurderinger.

"Rigsretten afklarer, hvad der er lovlig og ulovlig adfærd for en minister - ikke såkaldte eksperter. Og mig bekendt er ministres skøn over, hvilke lovforslag de vil fremsætte helt frit i forhold til Grundlovens paragraf 21. Med andre ord er synspunktet det rene vrøvl og en påstand taget frit ud af luften," skriver Søren Pind i et skriftligt svar til Berlingske.