Udenlandsk kritik af Danmark er ved at komme ud af kontrol
Den danske regering har forregnet sig og været for naiv i sin signalpolitik, lyder det fra professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver. Arkiv/Scanpix
Det minder om begyndelsen på krisen, der fulgte Muhammed-tegningerne, og det kan få dybt skadelige konsekvenser, siger flere eksperter i internationale forhold.

Først var der Støjbergs annoncer. Så rullede sagen om asylsøgeres smykker og værdigenstande. Senest har flere internationale medier med undren beskrevet svinekødssagen fra Randers. Og i denne uge var der hård kritik af Danmark fra lande som Rusland, Iran og Saudi-Arabien under FN's Menneskerettighedsråds eksamination i Genève.


Kritikken af Danmark i medier som The Washington Post, The New York Times, BBC, Al-Jazeera og Der Spiegel er ved at komme ud af kontrol og minder på mange måder om optakten til Muhammed-krisen for godt 10 år siden, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Rasmus Boserup til Kristeligt Dagblad.


"Den ulmende internationale kritik, som langsomt tager til i styrke, har et responsmønster, som svarer til det under karikaturkrisen. Som et lille land er Danmark et nemt bytte for repressive stater, der gerne vil have bekræftet nogle negative fordomme om islamofobi i Vesten."

Rekruttering til terror

"Det er langtfra altid sagligt, men sådan fungerer den globaliserede medievirkelighed, og denne type diplomatiske kriser kan få dybt skadelige konsekvenser, som vi er nødt til at tage alvorligt," siger Rasmus Boserup, der blandt andet peger på, at det negative fokus på Danmark kan bruges af islamister og indgå i forskellige terrorgruppers rekrutteringsmateriale.

Den tiltagende kritik af Danmark er ved at nå et tipping point, et farligt vendepunkt, mener professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver.

"På den ene side får Danmark negativ omtale, fordi historierne passer ind i et eta¬bleret mønster, og på den anden side fordi det fortsat er overraskende, at Danmark, som traditionelt har været opfattet som de flinke i klassen, møder kritik. Selvom det måske er unfair, bliver Danmark på den måde den gode, nemme historie, og det er en farlig udvikling, som er på vej ud af kontrol," siger Ole Wæver.

Regeringen har forregnet sig

Ole Wæver mener, at den danske regering har forregnet sig og været for naiv i sin signalpolitik.

"Man har troet, at fairness tæller, men det er ikke muligt at trænge igennem med nuancer og fakta, når mediemekanismerne sætter ind. Det betyder mindre for store lande som USA og Frankrig, men for Danmark, som sjældent er i internationale mediers søgelys, er det med til at tegne et problematisk image, som har både sikkerhedsmæssige og udenrigspolitiske konsekvenser," siger han.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk