TV2: Regeringen er tæt på at lande en trepartsaftale

Finansminister Claus Hjort Frederiksen, Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen under trepartsforhandlingerne i Statsministeriet. (Foto: Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Hovedpunkter i trepartsaftale er ved at falde på plads, erfarer TV2. Der forhandles fortsat, understreger LO.

Hovedpunkterne til en ny trepartsaftale mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og LO er ved at falde på plads, og aftalen kan blive præsenteret på fredag. Det erfarer TV2 Business.

Ifølge lønmodtagernes hovedorganisation er der dog et stykke vej endnu med forhandlinger. LO skriver på Twitter, at trepartsaftalen ikke er faldet på plads.

- Vi forhandler fortsat på livet løs, lyder det.

Også fra formanden i FTF, Bente Sorgenfrey, der deltager i forhandlingerne, lyder det på Twitter, at der fortsat udestår forhandlinger, før aftalen kan skrives under:

- Vi forhandler videre på fredag, så der er endnu ingen aftale, tweeter hun.

Efter planen skal parterne mødes igen til forhandlinger fredag klokken 12.00.

Ifølge TV2 Business er det dog allerede på bordet, at arbejdsgiverne forpligter sig til at oprette 8000-10.000 praktikpladser som del af trepartsaftalen, uden at der dog er sanktioner, hvis arbejdsgiverne ikke leverer.

De nye praktikpladser skal bidrage til at undgå mangel på faglært arbejdskraft indenfor bestemte områder.

Praktikpladserne skal finansieres ved, at arbejdsgivere, der ikke opretter praktikpladser, betaler til de arbejdsgivere, der opretter pladserne.

Desuden skal de nye praktikpladser især oprettes inden for fag, hvor der er rift om de uddannede.

Parterne er ifølge TV2 Business ligeledes blevet enige om, at AMU-uddannelserne skal reformeres.

Først skal uddannelserne ses efter i sømmene, og resultatet af de undersøgelser skal ligge klar umiddelbart efter overenskomstforhandlingerne på det private område i foråret 2017.

Endelig skulle parterne være blevet enige om stramninger af rådighedsreglerne. Blandt andet ventes det at blive et krav til nyuddannede, at de skal søge job i hele landet, når de er færdige med deres uddannelse.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har forhandlet siden februar om en ny trepartsaftale.

I marts kunne parterne præsentere en delaftale med 32 initiativer, der skal sikre en bedre integrationsindsats og få flere flygtninge og familiesammenførte i arbejde.

/ritzau/