Tusk: EU og USA er ikke enige om Rusland, klima og handel
EU og USA er ikke 100 procent enige om Rusland, klima og handel, siger EU-præsident Donald Tusk (til højre) efter topmøde med USA's præsident, Donald Trump (til venstre). Foto: Thierry Charlier/AFP

EU og USA er ikke 100 procent enige om Rusland, handel og klima.

Men de er enige på mange andre områder, siger EU-præsident Donald Tusk torsdag efter et topmøde i Bruxelles med USA's præsident, Donald Trump.

- Min fornemmelse er, at vi var enige på mange områder. Først og fremmest om bekæmpelse af terror, siger EU-præsidenten.

- Jeg er sikker på, at jeg ikke behøver at forklare hvorfor, siger Donald Tusk i en kort udtalelse efter topmødet mellem EU og USA.

Donald Trump forlod topmødet med Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, med smil, håndtryk og klap på skuldrene.

Men den amerikanske præsident kom ikke med nogen udtalelse.

- Det var en time og et kvarters møde, der fandt sted i en venlig og konstruktiv atmosfære, siger en EU-kilde.

Stemningen har ellers tidligere været anstrengt, efter at Donald Trump har kaldt EU for et middel til at nå tyske mål, hyldet Storbritanniens exit og sagt, at flere lande nok vil gå samme vej.

Han har dog siden sagt, at han tror, at "EU er ved at få styr på det".

Tusk siger efter topmødet, at nogle emner - som klima og handel - fortsat er åbne.

EU håber, at Donald Trump vil fastholde USA's støtte til den klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015. Det har Trump ikke afgjort endnu.

Samtidig skubber EU på for at fremme frihandel, mens Trump er særdeles kritisk over for den slags aftaler.

Donald Trump udtrykte ifølge en EU-kilde på mødet frygt for, at den britiske exit fra EU kan føre til tab af arbejdspladser i USA.

EU-Kommissionen skriver på Twitter, at det var "en god, hjertelig og venlig diskussion" med Trump.

- Blev enige om at arbejde på fælles handlingsplan om handel, skriver kommissionen på Twitter.

Trump og Tusk er dog ikke enige om Rusland under præsident Vladimir Putin.

- Jeg er ikke 100 procent sikker på, at vi kan sige i dag - præsidenten og mig selv - at vi har en fælles mening om Rusland, siger Tusk.

- Men når vi snakker konflikten i Ukraine virker det til, at vi er på samme fod, siger han.

EU-præsidentens udtalelser om uenigheden om Rusland kommer samtidig med anklager i USA om, at Rusland blandede sig i det amerikanske præsidentvalg til fordel for Trump.

Donald Tusk siger, at hans hovedbudskab til Donald Trump var, at "det, der giver vores samarbejde og venskab sin dybeste mening, er grundlæggende vestlige værdier".

- Som frihed, menneskerettigheder og respekt for menneskelig værdighed, siger Tusk, der selv er vokset op i det kommunistiske Polen under Den kolde krig.

Den største opgave i dag er ifølge EU-præsidenten at samle hele den frie verden om at sikre disse værdier i stedet for bare at samles om interesser.

- Værdier og principper først. Det er, hvad vi - Europa og Amerika - bør sige, lyder det fra Donald Tusk.

/ritzau/