Trods besparelser i kommuner og regioner: Folketinget undgår sparekrav
"Vores budget er meget beskedent i forhold til regeringsmagtens," siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Folketinget er ikke omfattet af det såkaldte omprioriteringsbidrag og bliver derfor ikke ramt af besparelser.

Kommunerne, regionerne og ministerierne skal i 2016 spare og effektivisere. Men besparelserne rammer ikke på Christiansborg, skriver netavisen Altinget. 

Folketinget er nemlig ikke omfattet af det såkaldte omprioriteringsbidrag.

"Jeg kan bekræfte, at der ikke i 2016 forekommer en procentvis omprioritering/reduktion af budgetterne. Driftsbudgettet for 2016 er baseret på en uændret budgetramme," skriver Folketingets direktør, Carsten U. Larsen, i en mail til Altinget. 

Det er Folketingets Præsidium, der fastsætter de økonomiske rammer for Folketinget og dets institutioner, som også omfatter Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), oplyser, at et omprioriteringsbidrag for Folketinget ikke er blevet drøftet i Præsidiet. 

"Nej, det har det faktisk ikke. Vores budget er meget beskedent i forhold til regeringsmagtens. Det har der været stor enighed om. Vi har en lille biks her," siger hun til Altinget og peger på, at for eksempel Ombudsmanden har fået flere opgaver.

Pia Kjærsgaard vil dog have rene linjer og tager derfor nu problemstillingen op i Præsidiet.

"Jeg har besluttet, at jeg vil sætte det på dagsordenen, om vi skal være omfattet eller ej, så der ikke skal være nogen tvivl om det her," siger hun.

Omprioriteringsbidraget har eksisteret siden 00'erne, men i sommer besluttede regeringen, at kommuner, regioner og kultur- og uddannelsesområdet i staten også skal omfattes. 

Venstres medlem af Præsidiet, Kristian Pihl Lorentzen, afviser at forholde sig til, om Folketinget også skal være omfattet af et omprioriteringsbidrag.

"Jeg har ingen kommentarer til den sag," siger han til Altinget. Samme svar kommer fra Liberal Alliances præsidiemedlem, Mette Bock.

Driftsbudgettet for Folketinget er i 2016 på 684 millioner kroner.