Tre personer er anholdt for at forberede terror i Sverige
- På dette niveau kan man ikke entydigt sige, at der findes en kobling til jihadisme. Det kan også være præventive foranstaltninger i relation til NMR, som Säpo har foretaget, siger terrorforskeren Magnus Ranstorp om tre anholdelser i Sverige mandag morgen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Et angreb i Sverige har været under planlægning i periode, men der er ingen tegn på, at det skulle ske snart.

Tre personer er anholdt i Sverige, under mistanke om at de var i gang med at forberede en terrorhandling.

Det meddeler anklagemyndigheden i Sverige i en pressemeddelelse. Flere andre er hentet til afhøring af politiet.

En anonym kilde tæt på efterforskningen siger til nyhedsbureauet TT, at der er en forbindelse til Rakhmat Akilov, som i øjeblikket sidder på anklagebænken for et angreb i Stockholm sidste sommer.

Sikkerhedspolitiet (Säpo) slog mandag morgen med støtte fra politiet til mod flere adresser i landet. Det gælder det nordlige Sverige og hovedstadsområdet.

Politiet har fulgt de mistænkte i en periode. Det er sket på baggrund af Säpos underretninger.

De mistænkte har ifølge politiet været i gang med at forberede en terrorhandling. Men der er ingen tegn på, at et attentat var planlagt de nærmeste dage, skriver anklagemyndigheden.

Politiet har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.

En af tre mistænkte har ifølge en anonym kilde med kendskab til efterforskningen haft kontakt med Rakhmat Akilov.

Akilov har erkendt at stå bag et angreb i Stockholm i 2017, da han kørte en lastbil ind i en menneskemængde, og fem personer blev dræbt.

De tre anholdte fra mandagens aktion kommer ligesom Rakhmat fra Usbekistan, oplyser anonym kilde til TT.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp har vurderet, at to ekstremistiske grupperinger har kapacitet til at udføre angreb i Sverige.

Han nævner desuden Nordiske modstandsbevægelse, som på svensk hedder Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det er en nynazistisk gruppe i de nordiske lande.

- På dette niveau kan man ikke entydigt sige, at der findes en kobling til jihadisme. Det kan også være præventive foranstaltninger i relation til NMR, som Säpo har foretaget, sagde Ranstorp, inden den anonyme kilde havde nævnt koblingen til Akilov.

Det usædvanlige i den konkrete sag er, at politiet ud over Stockholm har slået til mod adresser i det nordlige Sverige. Normalt er der tale om storbymiljøer, understreger terrorforskeren.

- Men der er aktive medlemmer af både NMR og det jihadistiske miljø der, så man kan ikke slutte noget, siger Ranstorp.

Han peger på, at anholdelserne kan have en sammenhæng med 1. maj, da man ønsker at anholde mistænkte, inden mange tusinde mennesker tirsdag samles for at markere arbejdernes internationale kampdag.

/ritzau/
via Listen To News