"Totalt dobbeltmoralsk": Kun tre partier på Christiansborg har overenskomst

Kun tre ude af ni partier i Folketinget har en overenskomst for de ansatte. Grunden til, at der er 10 partiledere på billedet, er, at det er taget en en EU-afstemning, så Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU står yderst til højre. (Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup, Scanpix)

Kun Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har overenskomster for deres ansatte. I Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet er medarbejderne ansat på individuelle kontrakter. Dobbeltmoral af værste skuffe, mener arbejdsmarkedsforsker.  

Overenskomster og ordnede arbejdsforhold er et særsyn i de politiske partiers sekretariater på Christiansborg.

Kun hos tre partier – Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten – er HK’erne, akademikerne, presserådgiverne og andre ansat på en overenskomst.

Hos Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet er medarbejderne ansat på individuelle kontrakter.

Radikale har heller ikke en egentlig overenskomst men derimod en hus- og lønaftale.

Det viser en kortlægning, som Avisen.dk har lavet på baggrund af en rundringning til de ni partier, der er valgt ind i Folketinget.  

Burde være rollemodeller

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, mener, at det er hykleri, når partier som Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bekender sig til den danske model og samtidig undlader at tegne overenskomster og lave kollektive aftaler for medarbejderne.

- Der er noget totalt dobbeltmoralsk i at bekende sig til den danske model og så selv bryde principperne for den. Partierne, der er valgt ind i Folketinget, bør selvfølgelig være rollemodeller og som arbejdsgivere sikre, at der er overenskomster for de ansatte, siger han.

"Der er noget totalt dobbeltmoralsk i at bekende sig til den danske model og så selv bryde principperne for den."
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker.

Henning Jørgensen pointerer, at det ville være en skandale, hvis venstrefløjspartierne og Socialdemokratiet ikke havde overenskomster.

- Hverken Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten ville kunne leve med ikke at have overenskomster for de ansatte. Så kort kan det siges, fastslår han.

Venstres partisekretær Claus Richter oplyser til Avisen.dk, at de ansatte i Venstres folketingsgruppe er ansat på individuelle kontrakter med overenskomstlignende vilkår. De ansatte har frihed til selv at være medlem af en fagforening, noterer partisekretæren.

Politisk ordfører for SF, Karsten Hønge, kalder det utrolig dårlig stil ikke at have overenskomst. Læs mere her.

Løkke er dobbeltmoralsk

Når statsminister Larrs Løkke Rasmussen (V) indgår trepartsaftaler med fagbevægelsen og inviterer arbejdsmarkedets parter med i diverse udvalg og ustandselig trykker hånd med blandt andre LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey, undrer det Henning Jørgensen, at han ikke sørger for at have orden i eget hus.

- Lars Løkke bekender sig jo til den danske model på mange måder. Så er han dobbeltmoralsk, når han ikke selv vil have kollektive aftaler i sin egen organisation, siger han.

Men medarbejderne i Venstre er ansat på individuelle kontrakter og kan sagtens have gode løn- og arbejdsforhold, selv om de ikke har overenskomst. Er det overhovedet et problem?

- Det er korrekt, at du sagtens kan have gode kontrakter, men så har du bare ikke den danske model. Den betyder nemlig kollektive aftaler, kollektive rettigheder og kollektive forpligtelser. Det er i modsætning til individuelle kontakter, hvor du kun har det, der står i kontrakten og ingen organisationer til at bakke dig op, siger Henning Jørgensen.

Han pointerer, at der ikke er nogle bortforklaringer for et ansvarligt regeringsparti for ikke at tegne overenskomster.

Falsk melodi fra Dansk Folkeparti

Heller ikke Dansk Folkeparti har tegnet overenskomst for de ansatte. Avisen.dk har talt med en tidligere ansat, der blandt andet beretter om manglende efteruddannelse og overarbejdstillæg, ligesom at både løn- og pension ligger i den lave ende. Det får arbejdsmarkedsforskeren til at ryste på hovedet af Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg kan ikke se andet end, at han likviderer den danske model. Samtidig med at Dansk Folkeparti fremstiller sig selv som et socialt parti, bryder de den danske model med deres egen adfærd. Jeg vil være hård her og sige, at Dansk Folkeparti – uanset om det er på Christiansborg eller på en restaurant i Mariager – skal have kollektive aftaler og overenskomst for de ansatte. Der kan ikke være så stor afstand mellem tale og handling, for så bliver det falsk, siger Henning Jørgensen.

Han henviser til, at Dansk Folkepartis folketingsmedlem Kim Christiansen driver en restaurant i Mariager, hvor de ansatte ifølge 3F heller ikke har overenskomst og hverken får løn under sygdom eller har pensionsordning.

Derfor er det ifølge Henning Jørgensen yderst uheldigt for Dansk Folkeparti, at det nu kommer frem, at de godt tyve ansatte på Christiansborg ikke har overenskomst.

Men hvis medarbejderne i Dansk Folkeparti, Venstre og de andre partier uden overenskomst ikke efterspørger overenskomst, er det vel i orden som arbejdsgivere at lade være?

- Nej, partierne uden overenskomst på Christiansborg spiller en falsk melodi. Alle partier bør tegne overenskomst, og det er på høje tid, siger han.   

Peter Skaarup mener ikke, at der er behov for overenskomst i Dansk Folkeparti. Læs hele hans svar her.

Liberal Alliance gemmer sig

Avisen.dk har i flere dage forsøgt at få kommentarer fra Liberal Alliance til ansættelsesvilkårene for de ansatte. Hverken pressechef Line Ernlund eller ansatte vil tale med Avisen.dk og henviser til, at det er helt op til de ansatte, om de vil fortælle om deres løn- og arbejdsforhold. Arbejdsmiljøkonsulent i partiets sekretariat Jakob Sundberg vil hverken af- eller bekræfte, om der er overenskomst eller ej.

Men vil du fortælle, om du selv har en individuel kontrakt eller er på en overenskomstmæssig kontrakt?

- Det vil jeg ikke kommentere, svarer Jakob Sundberg.

I Alternativet arbejder man på at få en overenskomst, oplyser René Gade, der for øjeblikket både er konstituteret sekretariatschef og medlem af Folketinget.

- Status er, at der ikke er nogen overenskomst lige nu, men målet er, at det lykkes at tegne en overenskomst i første halvdel af 2018. Det er helt åbenbart, at vi skal have en overenskomst for de ansatte i sekretariatet på Christiansborg, siger Rene Gade.

Han tilføjer, at det lige nu diskuteres, om der skal være en overenskomst, der omfatter alle ansatte, eller om der skal være flere overenskomster for forskellige faggrupper. 

"Status er, at der ikke er nogen overenskomst lige nu."
René Gade, Alternativet.
  

Hos Radikale ligger den lokale hus- og lønaftale sig tæt op af DJØF’s overenskomst med staten, ligesom der er regler for ferie, afspadsering, rådighedstillæg og andre retningslinjer. Husaftalen løber for tre år ad gangen, og medarbejderne vælger tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, der indgår i arbejdspladsens samarbejdsudvalg, oplyser partiets pressechef. 

Henning Jørgensen mener, at både Alternativet og Radikale slipper for nemt om ved det ved enten at sige, at de arbejder på sagen, eller at de har en husaftale.   

- Reelt er de to partier også med at underminere den danske model, fordi de ikke vil acceptere en forpligtelse til at have kollektive aftaler, siger han.

Gruppeformand for Socialdemokratiet Henrik Sass Larsen er ikke i tvivl om, at hans parti bør have en aftale med fagforeningerne.

"Overenskomster er hjørnestenen i den danske arbejdsmarkedsmodel. Derfor er det også oplagt, at vi har overenskomst. Det er jo ingen hemmelighed, at der blandt andre partier i Folketinget ikke helt er samme følelser for den danske model, men hvordan de indretter sig, vil jeg ikke blande mig i. Deres ansatte må jo organisere sig, hvis de vil have en overenskomst," skriver han til Avisen.dk.

De godt 400 servicemedarbejdere, HK’ere, akademikere og andre ansat i Folketingets administration er alle omfattet af en overenskomst. Folketingets administration har nemlig overenskomster med blandt andet HK, 3F, DJØF og mange andre fagforbund.

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant 

med Grundloven

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97% dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm