Topministre skal ristes om ulovlige lægeundersøgelser: "Noget af det groveste, syge har været udsat for"
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv
Både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er blevet indkaldt til samråd om de ulovlige lægeundersøgelser på Jobcenter Lærkevej i København.

Både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er blevet tvunget i samråd om de ulovlige lægeundersøgelser, der har fundet sted på Jobcenter Lærkevej i København.

Det er Alternativets beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, der har indkaldt de to ministre til et samråd, hvor datoen endnu ikke er fastlagt. Torsten Gejl forventer, at ministrene svarer på, hvordan Københavns Kommune har kunnet indgå en ulovlig aftale med et privat lægefirma.

- Beskæftigelsesministeren skal svare på, hvor midlerne til denne ulovlige ordning er kommet fra. Er det fra sats-puljen eller andre steder? Derudover vil jeg også have ham til at sige noget om, hvor omfangsrigt det her, og om der er lignende praksisser andre steder i landet. Det er enormt interessant at finde ud af, hvor udbredt det her er, siger Torsten Gejl til Avisen.dk.

Direktør i kommunen sagde god for aftalen

Avisen.dk kan lørdag fortælle, at aftalen mellem lægefirmaet Empano og Københavns Kommune er underskrevet af Michael Baunsgaard Schreiber, der er direktør i kommunens beskæftigelses- og integrationsforvaltning.

Avisen.dk har fået aktindsigt i aftalen mellem de to parter. Den viser, at direktionen i den københavnske forvaltning har kendt til den ulovlige aftale om fysiske lægetjek i flere måneder. Det var den 30. september, at direktør Michael Baunsgaard Schreiber satte sin underskrift på papirerne.

Ledige københavnerne har været tvunget til at blive undersøgt af den hyrede læge i et af jobcentrets baglokaler. Blandt andre har Kim Madsen, der er talsperson for Jobcentrets Ofre, en Facebook-støttegruppe, der kæmper for reformramte og ledige borgere, været indkaldt til konsultation hos lægen.

Noget af det groveste

Foruden beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har Torsten Gejl også indkaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til samrådet.

- Det er på tide at få sundhedsministeren trukket ind i det her, for at finde ud af, om en ulovlig lægeundersøgelse i sidste ende er noget, hun kan stilles til ansvar for. Jeg ønsker også, at hun forklarer, hvorfor læssevise af speciallægeerklæringer over syge danskere er blevet revet midt over i forbindelse med jobcentrenes sagsbehandlinger, siger Torsten Gejl.

Alternativets beskæftigelsesordfører er i det hele taget stærkt chokeret over, at de ulovlige lægeundersøgelser har kunnet finde sted.

- Jeg har ikke i min vildeste fantasi forestillet mig det her. Det er noget af det groveste, jeg længe har hørt, at syge danskere har været udsat for, siger han.

Torsten Gejl forventer, at datoen for samrådet bliver senest i starten af februar.