Topforhandler: "Der er en skævvridning af magtbalancen"
Den regionale topforhandler for lønmodtagerne, Grete Christensen, holder tale ved SF's landsmøde. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix
Lige efter sin gæstetale ved SF's landsmøde skal topforhandler Grete Christensen skynde sig til forhandlinger.

Midt i de højspændte forhandlinger om overenskomster på det offentlige område har Grete Christensen, topforhandler for lønmodtagerne i regionerne, fundet plads til en sviptur til SF's landsmøde i Kolding.

Efter talen skal Grete Christensen, som også er formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), skynde sig tilbage til København for at være med i møder omkring dagens overenskomstforhandlinger.

- I dag er staten i gang, og jeg kører derind, ligeså snart jeg er færdig her. Vi er allesammen tæt forankret omkring statens område, og jeg sidder også med i morgen på det kommunale område, siger hun.

Der forhandles på det statslige område lørdag, det kommunale område søndag og på det regionale område mandag efter planen.

- Det er nogle meget anderledes forhandlinger i år, og man oplever en enorm politisk indblanding, siger hun.

Christensen brugte blandt andet talen til at kritisere de omfattende lockoutvarsler i det offentlige, som hun kalder "dramatiske og overdimensionerede".

- Det er mærkeligt, at man bruger et lockoutvarsel på den måde, siger hun.

DSR-formanden mener, at det måske "kan blive nødvendigt at kigge på den danske aftalemodel efterfølgende, for der er en skævvridning af magtbalancen".

Også en anden central person i fagbevægelsen talte lørdag til SF's landsmøde i Kolding.

Blot en dag efter kæmpefusionen mellem hovedorganisationerne FTF og LO faldt på plads, var forbundsformand for 3F Per Christensen nemlig gæstetaler ved landsmødet.

3F-formanden kritiserede den siddende regering og luftede en bekymring for, at Danmark går i en retning, der i hans øjne er nationalistisk.

- Kære SF'ere, der er brug for, at I tager kampen mere end nogensinde, siger Per Christensen.

- Der er brug for, at I tager kampen for et mere solidarisk og grønt Danmark.

3F's formand gjorde det efterfølgende klart, at han "håber, at SF vil være med til at tage ansvar, hvis der skal være en ny regering", som han forestiller sig ledes af Socialdemokratiet.

SF's landsmøde finder sted i dagene 13. til 15. april.

/ritzau/