Tina knækket af systemet: 'Det gør ondt, at blive behandlet som en der vil snyde'

Et liv med sygdom, dødsangst og en depression resulterede i, at Tina Berg i november fik tilkendt en førtidspension. Men systemet har knækket hende.
Et liv med sygdom og sagsbehandling har drænet Tina Berg for livsglæde.
Et liv med sygdom og sagsbehandling har drænet Tina Berg for livsglæde. Foto: Privat

Efter otte år som langtidssyg på sygedagpenge og sidenhen to år på en ressourceforløbsydelse fik 48-årige Tina Berg i november sidste år tilkendt en førtidspension.

Men mødet med systemet har sat sit præg på Tina Berg. Hendes helbred har taget skade af det årelange forløb med Køge Kommune, og i dag har hun svært ved at finde livsglæden. 

- Det har gjort ondt at blive behandlet som en, der bare vil snyde systemet for penge, siger hun til Avisen.dk.

Avisen.dk skriver i dag, at færre syge får en hurtig sagsbehandling, når deres sager om førtidspension skal afgøres. I stedet skal de gennem årelange arbejdsprøvninger.

Et liv med dødsangst

Tina Berg har i stort set hele sit voksenliv lidt af dødsangst og en depression. Siden hun var barn, har hun lidt af astma og oplevelsen af ikke at kunne trække vejret, satte sig dybt i hende. 

I 2001 blev hun indlagt på hjerteafdelingen, fordi hendes hvilepuls var på 120. Først tre måneder senere fandt lægerne ud af, at hun ikke kunne tåle sin nye astmamedicin - siden har Tina Berg gået hånd i hånd med sin dødsangst.

I de mørke stunder er det hendes mand og tre børn, der holder hende oppe.

- Jeg har ikke fået børnebørn endnu, og det glæder jeg mig meget til, når jeg en gang imellem finder den glade Tina frem. Vi var for nylig til fest, hvor min ældste søn kom hen, og gav mig et kram. Der brød jeg sammen. Den følelse af kærlighed gjorde bare, at jeg reagerede.

'Ren overlevelse'

Hun omtaler sit liv som 'ren overlevelse'. Hun har en aftale med sin mand om, at hun skal komme ud af huset hver dag. Derfor går hun ned på en café i Køge, hvor hun bestiller en kop kaffe. Sammen med sin mand 'joker' hun med, at det er hendes arbejde.

Når hun er alene i hjemmet, sover hun. På den måde kan hun ikke mærke det, hvis hun dør, fortæller hun. Det har gjort, at hun har taget 10 kilo på, hvilket har tæret på hendes selvværd. 

Hun har også svært ved at huske alt, og har anmodet både sin læge og kommunen om at få en neurologisk test, der skal anslå, om hendes hjerne har taget skade af de mange års stress. Begge har afslået, og Tina Berg har ikke selv råd til at få taget testen. 

Hårdt for familien

Tina Berg har to drenge på 29 og 12 år og en datter på 19. Det har været hårdt for familien at se deres mor være syg og ked af det. Men der har også været økonomiske udfordringer forbundet, fortæller hun.

Hun har sammen med sin mand været nødsaget til at låne penge. Sagsbehandleren på kommunen fortalte hende, at hendes forløb ikke kunne afsluttes, før hun havde været 12-24 timer hos en psykolog. Psykologen skulle hun dog selv betale for. Dengang havde Tina Berg ingen indtægt, og det var kun mandens indtægt, der forsørgede hende og familien.

Hun har derfor fået en advokat på sagen, for at få 'fri proces'. Det betyder, at hun har lagt sag an mod kommunen, for at de kan tilbagebetale udgifterne til en psykolog - og samtidig dække advokatomkostningerne. 

- Nogen tror, at det bare handler om, at Tina skal have en masse penge. Nej, det handler om retfærdighed. Jeg vil have pengene for den psykologhjælp, jeg har betalt for, men ikke selv har krævet eller ønsket, siger hun.

For lang sagsbehandling

Tina Berg tager hver dag piller, men medicinen har ikke den effekt, den burde have. Hun går til krisepsykolog, der skal hjælpe hende med at bearbejde de mange oplevelser.

Selv om hun i november fik tilkendt førtidspension, har det ikke haft den store indflydelse på hendes livsglæde, at kommunen har anerkendt hende som værende syg.

- Det har hele tiden været svært at vænne sig til. Jeg bliver behandlet som en, man helst ikke taler til, fordi man er syg og på førtidspension, siger hun og fortsætter:

- Da jeg fik tilkendt førtidspension, spurgte folk mig: 'Nu må du da være lettet'? Det har de misforstået, for der var det allerede kørt så meget af sporet. Der er ingen glæde og ikke nogen ro. Jeg har haft det værre psykisk, siden jeg fik førtidspension.

Hvorfor var du ikke lettet?

- Man gennemlever hele tiden de ting, som sagsbehandleren har sagt til en. Jeg har lidt af sygdom og dødsangst, siden jeg var 18 år. Jeg har råbt dem op så mange gange, og det blev ikke stoppet, siger hun.

Det har ganske enkelt taget alt for lang tid, før hun fik sin førtidspension, fortæller hun. Skaden var allerede sket.

Manglede en at snakke med

Tina Berg har været i arbejdsprøvning to gange. I 2011 og 2012. Hun fortæller, at hun på grund af sin dødsangst nemt kommer til at 'køre sig selv op'. Hun får stress og forhøjet blodtryk, og under hendes første arbejdsprøvning blev hun sygemeldt af sin læge.

Alligevel håber hun, at hun i fremtiden kan få det så godt, at hun igen kan arbejde. Hun har nemlig været i arbejdsprøvning på et plejehjem for demente. Et sted hun så masser af mening i.

- Jeg leger lidt med tanken om, at jeg om to år kan klare et job x-antal timer. Jeg ligger fremtidsplaner om, at jeg gerne vil være noget for andre på den anden side. Hjælpe i det omfang, jeg kan. Det kan bare være det at snakke med et andet menneske - eksempelvis som 'demensven'.

Har du selv manglet nogen at snakke med?

- Rigtig meget. Mine venner har trukket sig, for de kunne ikke håndtere det. Når jeg selv har været igennem det, ville jeg aldrig behandle en af mine nære venner sådan. Det har gjort rigtig ondt at miste nogen, man har holdt af i mange år, siger hun.

Hun råder andre i samme situation til at snakke med nogen. Det kan være SIND, landsforeningen for psykisk sundhed. Men hun fortæller også, at det er en god idé, at få en personlig rådgiver tidligt i ens forløb. 

- Jeg gjorde det for sent og lige meget hvad, der sker, vil jeg altid have den grimme oplevelse liggende i bagagen. Det har ødelagt mig alt for meget. Jeg nåede ikke at dø af det, men der er ingen tvivl om, at de mange års stress har gjort, at jeg er ødelagt af det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.