Taxaformand om mulige gadekampe: "Jeg prøver at lægge ro på"
I London blokerede tusindvis af taxa-chauffører gaderne i London. I weekenden planlægger flere hundrede danske chauffører lignende aktion i protest mod Uber. Foto: Toby Melville, Scanpix
Taxachauffører ventes at ville blokere trafikken i indre København i weekenden. De kalder på handling fra politikere og politi overfor Uber.

Københavnske taxachauffører vil i weekenden blokere gaderne i indre by.

I hvert fald hvis man skal tro en pressemeddelelse sendt ud af brancheorganisationen Taxichauffører i Danmark (TiD). 

Chaufførerne er frustrerede over myndighedernes manglende indsats over for den app-basserede taxa-tjeneste Uber, som ifølge chaufførerene truer de etablerede taxa-selskaber og fungerer på ulovlige vilkår. 

Og der er ikke noget at sige til, at taxachaufførerne er frustrerede, siger formand for TiD Søren H. Nicolaisen til Avisen.dk. 

- Det giver altså nogle frustrationer hos mennesker, der passer deres arbejde og betaler deres skat, hvis de bliver truet på deres levebrød, siger han til Avisen.dk og uddyber:

- Hvis de pludeslig får en fyreseddel fra deres vognmand, som forklarer: Dem vi er oppe imod, de behøver ikke overholde lovgivningen. De løber med kunderne og kan gøre det billigere, fordi de ikke behøver betale skat. 

Gadekampe kan ikke udelukkes

Ifølge pressemeddelelsen kan demonstrationen gå hen og blive mere voldsom end normalt ved faglige konflikter: "Taxikrigen eskalerer, gadekampe kan ikke udelukkes," står der blandt andet.

Men selvom det er TiD, der er afsender af pressemeddelelsen og Søren H. Nicolaisen har skrevet under, understreger han, at det er taxachaufførerne selv, som har taget initiativ til blokaden.

- Bægeret er fyldt nu for chaufførerne. Jeg har prøvet som formand hele tiden at holde dem hen med snak om, at politikerne vil lytte, men der sker ikke rigtig noget, siger han.

Kan du forstå, hvis man kan læse det som en trussel, når der står, at gadekampe ikke kan udelukkes?

- Jeg refererer jo lidt til, hvad man har set i andre lande, hvor man presser folk helt ud til det yderste i forhold til deres levebrød. Vi har set grimme scener fra Mexico og Frankrig. Og i går så vi i England, hvordan trafikken blev blokkeret. Vi har set det i alle byer i Europa efterhånden.

Ifølge formanden har han gjort, hvad han kan for at mane til ro blandt chaufførerne, og han opfordrer på det kraftigste til, at demonstrationen sker fredeligt, siger han.

For chaufførerne handler det først og fremmest om at få politiet engageret, vurderer han. 

- Jeg tror, det bliver noget med at blokkere de her pirat-taxaer, så de ikke kan få fat i de kunder, de har. Dermed kan chaufførerne få fortalt politiet, at nu må de altså gå hen og anholde de folk, der sidder i pirat-taxaerne, siger Søren H. Nicolaisen.      

Ifølge avisen Metroxpress har Uber-chaufførerne hyret et privat vagtværn. Burde I som forening ikke gøre mere for, at demonstrationen ikke løber løbsk?  

- Jeg går hele tiden ud og prøver at lægge ro på. Men det er ikke en egentlig demonstration, og jeg står jo heller ikke som arrangør. Jeg fortæller bare, at der er nogle, som siger, at nu er nok nok.

Søren H. Nicolaisen tilføjer, at han ikke ved, hvornår i løbet af weekenden, blokaden vil finde sted.  

Politiet afventer situationen

Københavns Politi vil i første omgang forholde sig afventende over for taxa-chaufførernes annoncerede blokkade. Det siger kommunikationschef Mads Jensen til Avisen.dk.  

Har I ikke nogen speciel strategi? 

- Det har vi jo stort set hver gang, der sker noget i København - det er ligegyldig om det er Ungsdomshuset eller Pegida. Men standardsvaret er, at vi er opmærksomme på det, følger udviklingen og indretter vores indsats efter omstændighederne.   

Avisen.dk har været i kontakt med Uber, som ikke ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt.