Suk! Sommertøj forbudt på jobbet

Mange arbejdspladser har regler for, hvordan man kan tillade sig at gå klædt i sommervarmen. Men de fleste regler er uskrevne, viser ny undersøgelse.
Hvor kort må din mini-skirt være, når du går på arbejde? I Jyske Bank er det op til dig selv at vurdere.
Hvor kort må din mini-skirt være, når du går på arbejde? I Jyske Bank er det op til dig selv at vurdere. Colourbox / Modelfoto

Hvad siger din chef, hvis du møder på arbejde i shorts?

En ny undersøgelse viser, at rigtig mange virksomheder har regler for, hvordan de ansatte må klæde sig.

Især findes der forbud imod sommertøj som shorts og badesandaler – Men forbuddene gælder kun for mænd.

Hver tredje virksomhed har regler for, hvordan medarbejderne går klædt. I en undersøgelse fra fagforeningen HK Privat svarer 32 procent af medlemmerne, at der er regler for påklædning på arbejdspladsen. Især drejer det sig om forbud imod sommertøj.

Forbudt sommertøj

Men kun 11 procent af de ansatte har nedskrevne regler. I resten af tilfældene er der tale om uskrevne regler.

Det er ifølge fagforeningen det største problem.

"Man kan ikke drive en virksomhed på uskrevne regler. Hvis man arbejder på en arbejdsplads, hvor der er krav til beklædningen – som for eksempel at det ikke er acceptabelt at gå i shorts, har man krav på et nedskrevet reglement. Hvis virksomheden har forventninger, må den også melde dem klart ud," siger Carlo Søndergaard, faglig chef i HK Privat.

En af disse virksomheder er Jyske Bank. Her er der kun nedskrevne regler for, hvordan bankbetjente og køkkenpersonale skal gå klædt - ikke resten af de ansatte:

"Det er ikke nødvendigt med regler for beklædning i vores bank. Der skal bare være en overensstemmelse mellem kundernes og kollegernes forventninger. Det finder man ud af i praksis," siger Poul Fritz Nielsen, personalechef Jyske Bank.

Han har kun hørt om to gange, hvor personale blev bedt om at finde noget andet tøj at tage på, fordi det var upassende.

"Vi havde en ung kvinde, som var mødt på arbejde med stort set blottede bryster. De var kun dækket af et lille net. Så havde vi en ung mand, som var mødt ind med meget beskidte cowboybukser, og det var også upassende," siger personalechefen.

Frie halvfjerdsere

Men pendulet kan åbenbart svinge begge veje, når der ikke er nogen regler for påklædning på jobbet.

På Poul Fritz Nielsens kontor sidder lige nu folk i afslappede sommerskjorter, t-shirts og blå cowboybukser. Men for 25 år siden var det endnu mere afslappet i banken.

"Da jeg startede i Jyske Bank i 1973, gik jeg med åbenstående kravetøj hvor mange andre i banken gik med slips. Jeg bar tit en lilla blomstret skjorte med store skjorteflipper. Det var faktisk lidt disko-agtigt, for jeg havde også platousko med tyk sål på og trumpetbukser på på arbejde," fortæller personalechefen.

Forbudte shorts

Men i dag har piben fået en anden lyd i den jyske bank. Poul Fritz Nielsen forklarer, at grænsen i dag går ved shorts og badesandaler. Det må bankrådgivere i dag ikke have på, når kunderne kommer ind for at få seriøs rådgivning, slutter personalechefen.

I undersøgelsen er der desuden forskel på, hvordan mænd og kvinder svarer. 25 procent af mændene svarer, at de ikke har lov til at tage shorts eller sandaler på i varmt vejr.

Kun halvt så mange - 13 procent - blandt kvinderne, siger, de har særlige sommerforbud på jobbet.

Undersøgelsen

Har I regler for påklædningen på jeres arbejdsplads?

Ja, nedskrevne regler = 11 procent

Ja, uskrevne regler = 21 procent

Nej = 66 procent

Ved ikke = 2 procent

Har I særlige regler for beklædning i varmt vejr, for eksempel forbud imod korte bukser,badesandaler o. lign.?

Ja (mænd) = 13 procent

Ja (kvinder) = 25 procent

 

Undersøgelsen er gennemført af analysefirmaet Epinion blandt 1139 repræsentativtudvalgte medlemmer af fagforeningen HK Privat.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.