Statsansattes topforhandler klar til kamp: Vi vil gennemtvinge en aftale
- Selvfølgelig er det voldsomt, men vi gør det ikke for at fremprovokere en konflikt, men for at gennemtvinge en aftale, siger topforhandler Flemming Vinther om den varslede konflikt. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Flemming Vinther håber ikke, at det kommer så vidt, at det ender med strejke efter bristede forhandlinger.

Ligesom de ansatte på det kommunale område varsler de statslige ansatte konflikt 4. april, efter at overenskomstforhandlinger er brudt sammen.

Det oplyser Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesorganisation (CFU).

- Det er jo et skridt, som er fuldstændig efter bogen i forhold til den danske model. Selvfølgelig er det voldsomt, men vi gør det ikke for at fremprovokere en konflikt, men for at gennemtvinge en aftale.

- Nu har vi brugt rigtig mange timer sammen, og vi må bare konstatere, at vi ikke kan finde hinanden. Så nu må vi se, om enten os selv eller Forligsmanden kan nå at knække de nødder, der er, siger han.

Forhandlingerne om nye overenskomster på det offentlige område begyndte lige efter nytår.

Parterne har dog stået stejlt over for hinanden, særligt hvad angår økonomien.

Lønmodtagerorganisationerne mener, at de offentligt ansatte har holdt igen de seneste mange år. Derfor skal de belønnes nu, hvor dansk økonomi er i topform.

Omvendt mener de offentlige arbejdsgivere ikke, at det offentlige skal være lønførende og har derfor et meget lavere udgangspunkt.

Derudover er man også uenige om betalt spisepause.

Konfliktvarslet betyder, at parterne nu skal mødes i Forligsinstitutionen for at prøve at nå frem til et kompromis.

Forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten med to uger to gange, hvis hun vurderer, at yderligere forhandlinger kan bane vejen for et overenskomstforlig.

Kommunernes Landsforening har allerede varslet, at man formentlig vil svare igen med lockout, hvis lønmodtagerne nedlægger arbejdet.

/ritzau/