Sosu-Agnes presset på job: Når jeg gør en forskel, er det alligevel det hele værd
Agnes Daugbjerg Østergaard har arbejdet i ældreplejen siden hun var 16 og har ingen planer om at stoppe. Faktisk er hun så glad for sit arbejde, at hun i sommers dystede i finalen i DM i Debat med sine positive budskaber. (Foto: Foto: Lars Just)
Godt sammenhold mellem kollegerne og rum til at lufte frustrationerne er nøglen til at bevare arbejdsglæden i en presset hverdag, siger SOSU-assistent Agnes Daugbjerg Østergaard.

Presset på de ansatte i ældreplejen er så stort, at mange overvejer at sige op.

Men ikke Agnes Daugbjerg Østergaard. Den 23-årige social- og sundhedsassistent er nemlig rigtig glad for sit arbejde på plejecentret Bakkegården i Randers.

Når jeg ser, hvor stor en forskel jeg gør for de ældre, så er det det hele værd.

- Jeg kan virkelig godt forstå, at mange føler sig pressede, for vi har jo travlt. Og der er grænser for, hvor meget man kan presse citronen. Men når jeg ser, hvor stor en forskel jeg gør for de ældre, så er det alligevel det hele værd, siger hun til Avisen.dk.

Kender frustrationen

Avisen.dk kan i dag fortælle, at fire ud af ti ansatte i ældreplejen inden for det seneste år alvorligt har overvejet at sige op.

Frustration over for meget dokumenationsarbejde, følelsen af ikke at slå til og manglende tid til de ældre angives som nogle af årsagerne.

- Jeg kender udmærket til følelsen af at gå hjem og føle sig helt utilstrækkelig, fordi man har haft alt for mange hjemmebesøg eller ikke har nået at tale med fru Hansen, som lige har mistet en nær slægtning, siger Agnes Daugbjerg Østergaard.

Når hun alligevel beholder arbejdsglæden, hænger det ifølge Agnes sammen med, at der er et rigtig godt sammenhold mellem kollegerne og rum til at lufte hverdagens frustrationer på hendes arbejdsplads.

- Vi har en kultur, hvor man godt kan komme dagen efter og sige 'puha, det er jeg altså virkelig ked af, at jeg ikke nåede'. Og så er der måske en af kollegerne, der tager sig af frokosten med hr. Jensen, så man alligevel kan nå at få den snak med fru Hansen, fortæller hun.

- Det er jo ikke, fordi jeg er på en arbejdsplads med masser af tid og kæmpe budgetter. Men når man kan se både sig selv og kollegerne i øjnene og tage en snak om de udfordringer, der er, så betyder det utrolig meget.

En tur på stadion

Den gode kultur på Agnes Daugbjerg Østergaards arbejdsplads er ikke opstået gennem personalekurser eller politiske beslutninger.

- Det handler simpelt hen om, at vi har nogle rigtig dygtige kolleger, som har været i faget i mange år, og som vi unge er så heldige at kunne lære af, siger hun.

Samtidig sørger Agnes og hendes kolleger også for at skabe nogle gode oplevelser med de ældre.

- Vores borgere er ret friske, så vi tager for eksempel med dem en tur på fodboldstadion for at se en kamp eller ind til centret for at købe gaver. Så kan det godt være, at der er dage, hvor man føler sig utilstrækkelig. Men jeg ved, at jeg gør det så godt, jeg overhovedet kan, og hvis ikke jeg gør det, hvem skulle så? Det, at man kan se, at man skaber glæde i de ældres hverdag, giver mig så meget mening i mit arbejde, siger Agnes Daugbjerg Østergaard.

via Listen To News