Somalisk præsident støtter amerikansk angreb
Amerikansk fly angreb i morges en landsby i det sydlige Somalia i jagten på al-Qaeda. Flere meldes dræbte, men den somaliske præsident bakker op om angrebet.

Mange blev dræbt, da et amerikansk fly mandag gik til angreb på landsbyen Hayo i det sydlige Somalia. Anonyme amerikanske militærtalsmænd fortæller internationale medier, at flyet forsøgte at få ram på nogle af de mænd, der stod bag bombeangrebene mod amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.

»Jeg kan forstå, at der er så mange dræbte mennesker og dyr i landsbyen. Amerikanerne siger, at et al-Qaeda-medlem, der ledede operationerne i Østafrika, er blandt islamisterne dér,« sagde en person fra den somaliske regering ifølge Reuters.

Landsbyen ligger i et område, som støtter oprørsgruppen De Islamiske Domstole, men ifølge Reuters’ korrespondent nægter landsbyen at have noget som helst med al-Qaeda at gøre.

Den midlertidige somaliske præsident, der kun har været tilbage i hovedstaden Mogadishu en enkelt dag, efter etiopiske styrker tvang islamisterne ud, bakker op om amerikanerne.

»Amerikanerne havde ret til at udføre luftangrebene mod nogle al-Qaeda-medlemmer. De, der udførte angrebene mod amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania, var der, så det var det rette at gøre på det rette tidspunkt. Amerikanerne slår ned på al-Qaeda-terrorister over hele verden, og dette var en del af det,« sagde præsident Abdullahi Yusuf Ahmed ifølge AFP.

Angrebet i Somalia er første gang, det amerikanske militær officielt har indledt et angreb i landet siden det såkaldte ’Black Hawk Down’-slag i 1993.

Her blev 18 amerikanske soldater dræbt i gadekampe i Mogadishu efter et forfejlet forsøg på at fange den berygtede krigsherre Mohammed Farah Aidid. De somaliske dødstal for kampene er uklare, men er blevet anslået til at være omkring 700 dræbte.

Efter ’Black Hawk Down-slaget’ – som også kaldes ’Slaget om Mogadishu’ – trak amerikanerne sig ud af Somalia.

Men ikke kun amerikanske fly var i aktion i Somalia i nat. Kampene mellem De Islamiske Domstole og den somaliske regering, som er bakket op af etiopiske styrker, raser videre.

Præsident Abdullahi Yusuf Ahmed afviste mandag i et interview med nyhedskanalen al-Jazeera at forhandle med oprørsgruppen De Islamiske Domstole, som er blevet tvunget ned i den sydlige spids af landet.

Siden 1991 har der ikke været en regering med samlet kontrol over Somalia, men landet er i stedet blevet ledet af rivaliserende krigsherrer. De Islamiske Domstole fik derfor stor folkelig popularitet, da de skabte en vis form for stabilitet i de områder, som gruppen har kontrolleret.