Søren kvitter politijobbet efter 39 år: Nu skal han skabe tryghed i ghetto
Nørrebro er bedre end sit rygte, siger Søren Wiborg. Efter næsten fire årtier som politimand skal han nu skabe tryghed i et af Københavns mest belastede områder. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Efter 39 år som politimand skal Søren Wiborg skabe tryghed på Nørrebro. Københavns Kommune og Lejerbo går helt nye veje for at skabe mere tryghed i Mjølnerparken, der det seneste halve år har været plaget af bandekriminalitet og skyderier.

Efter næsten fire årtier i politiuniform leverer Søren Wiborg nu både politiskilt og uniform tilbage til etaten.

Den 61-årige politikommissær er i gang med et usædvanligt karriereskifte og begynder 1. oktober et helt nyt arbejdsliv som tryghedskonsulent i Mjølnerparken på Nørrebro. Området har gennem flere år blandt andet været kendt for bandeuro og ghettoproblemer.

- Nørrebro er bedre end sit rygte, og jeg glæder mig rigtig meget til at have fokus på det sociale. Der er mange gode kræfter i Mjølnerparken, og jeg tror på, at vi sammen kan få skabt større tryghed og glæde ved at bo der, siger han. 

Jobbet som tryghedskonsulent er nyt og en del af et nyt beredskab i Lejerbo København og omfattende boligsocial helhedsplan for Mjølnerparken, der løber frem til 2021.

Ud over at få titel som tryghedskonsulent skal Søren Wiborg frem til begyndelsen af 2019 også være chef for det boligsociale sekretariat, der skal skabe ro og tryghed og et ordentligt omdømme, så folk ikke går i en stor bue uden om området.

Tryghedspakke til 14 millioner  

Formand for boligforeningen Lejerbo København, Jan Hyttel, kalder det en stor gevinst, at en garvet politimand med både ledelseserfaring og kendskab til Nørrebro nu skal stå i spidsen for at skabe mere tryghed i det socialt belastede boligområde.

- Ved at ansætte folk til at skabe tryghed og lave et beredskab med fokus på tryghed går vi i høj grad nye veje, siger Jan Hyttel og fremhæver, at tryghedskonsulenten er et supplement til de mange andre initiativer i området. 

Alt i alt koster den nye tryghedspakke godt 14 millioner kroner. Lejerbo spytter selv godt 1,7 millioner kroner i den nye helhedsplan, mens Københavns Kommune har bevilget knap 1,5 millioner kroner. Med næsten 11 millioner kroner er Landsbyggefonden hovedbidragyder til planen, der skal få Mjølnerparken til at blomstre. 

Jan Hyttel fremhæver, at Lejerbo allerede har ansat dygtige folk med kompetencer inden for blandt andet socialarbejde, pædagogik, psykologi og ejendomsadministration og vedligehold. Men det er første gang, at der bliver ansat en konsulent og boligsocial leder med en politibaggrund.

Skal forhindre kriminel løbebane 

- Lige præcis en politimæssig baggrund passer godt, for Søren Wiborg skal blandt andet tale med de unge mennesker om kriminalitet, og hvorfor man ikke skal komme ind på en kriminel løbebane, fastslår Lejerbo-chefen.

Søren Wiborg kender i forvejen Mjølnerparken indgående, fordi han i seks år fra 2002 til 2008 var leder af lokalpolitiet på Nørrebro. Det betyder, at han kender alle de dårlige statistikker ud og ind. 80 procent af beboerne er indvandrere. 58 procent af dem er på kontanthjælp eller anden offentlig forsørgelse. Hver femte unge har ikke anden uddannelse end afgangseksamen fra folkeskolen. 

Og så er der sommerens bandeuro og skyderier, der har øget utrygheden gevaldigt.

- Bandekonflikten har dybe rødder i indvandrermiljøet derude, og det handler vel om, at nogle unge ikke har anden identitet end de kammeratskaber man kan få i bandemiljøet. Derfor kræver det en stor fælles indsats at give de unge, der gerne vil ud af bandemiljøet, nogle tilbud. Og for mig er der ingen tvivl om, at job og uddannelse er løftestang for en god integration, siger Søren Wiborg. 

Ikke nogen Messias 

Vil nogle indvandrere - og især dem, der har været på kant med loven – have tillid til en tidligere politimand som dig, eller er der en risiko for, at de føler sig overvåget af politiet?

- Da jeg arbejdede for politiet på Nørrebro, havde beboerne en stor tillid til, at jeg var til at stole på og lave aftaler med. Jeg tror også, at mange opdagede, at jeg havde menneskelig indsigt, så jeg også kunne se det gode i mange mennesker. Det må jo bestå sin prøve, men jeg kommer ikke ud i Mjølnerparken som politimand og skal overvåge miljøet. Slet, slet ikke, fastslår han.  

Men hvad vil din arbejdsmetode være for at skabe tryghed og komme bandekriminaliteten til livs i Mjølnerparken?

- Jeg betragter ikke mig selv som Messias. Det gør jeg ikke. Men jeg skal bruge de mange gode kræfter og initiativer, der vil Nørrebro det bedste. Men der er da ingen tvivl om, at når der bliver skudt i gaderne, bekymrer det og får måske nogle af de stærkere kræfter til at overveje, om Nørrebro stadig er værd at satse på, siger han.

Irritation over tre visitationer om dagen 

Våbnene skal væk fra bydelen for at genetablere trygheden, pointerer Søren Wiborg.  

- I øjeblikket er der problemer, fordi politiet har visitationszoner, og så går man efter bestemte typer. Jeg kan godt forstå, at man som ung indvandrer bliver en lille smule irriteret, hvis man bliver visiteret tre eller fire gange på en enkelt dag. Der er det vigtigt for os at bidrage med en forståelse af, at det er en nødvendighed og også handler om deres sikkerhed, noterer han.     

Søren Wiborg vil i samarbejde med blandt andet jobcentret få folk væk fra kontanthjælp. Og så vil han lige stikke en finger i jorden og skabe netværk blandt beboere, lokalpolitiet og SSP-samarbejdet. Derudover skal der gang i nedlagte ordninger, som der nu igen er penge på kontoen til.  

Fritidsjob til unge 

- Der skal også være fritidsjob til unge i 9. klasse, der bor i Mjølnerparken. For 60 kroner i timen skal de unge arbejde med for eksempel rengøring og vedligeholdelse af de grønne områder. Fire timers arbejde om ugen vil give en månedsløn på en tusse for de unge. Nogle vil have forældre, der aldrig har haft et arbejde, og de vil være de de første i deres familie, der har tjent deres egne penge, fordi resten af familien altid har været på kontanthjælp, noterer han.

Ved at have fokus på børn og unge og sætte gang i den slags initiativer, er Søren Wiborg overbevist om, at Mjølnerparken om et par år igen kan blive et attraktivt og trygt boligområde.

Eskild Dahl Pedersen, der hidtil har været leder af den boligsociale indsats i Mjølnerparken, bliver fremover leder af et tryghedsberedskab for alle Lejerbos afdelinger i Københavns Kommune.

I begyndelsen af 2019 åbner et nyt Kvartershus, der skal samle alle aktiviteter, kommunale tilbud og foreninger under samme tag. I løbet af de næste år er der sideløbende med den 14 millioner kroner dyre boligsociale indsats også gang i en omfattende renovering og modernisering af Mjølnerparken.