Slut med uhumske og farlige klinikker: Indgreb mod tatovører på vej
Der skal være bedre opsyn med tatovører, mener regeringen. Foto: Scanpix, Annett Bruhn
Tatovører skal registreres hos Sikkerhedsstyrelsen, foreslår regeringen med nyt forslag. Brancheorganisationer er helt enig.

Det skal være slut med, at alle og enhver kan slå sig op som tatovør uden at have styr på hygiejne og sikkerhedsregler. 

Derfor vil regeringen i det kommende folketingsår fremsætte et lovforslag, der strammer op på regler for tatovører.

Regeringen lægger op til at lave en obligatorisk registrerings- og tilsynsordning for tatoveringssteder. Det indebærer, at alle, der ejer er tatoveringssted, fremover skal registrere sig hos Sikkerhedsstyrelsen.

Forslaget skal i høring i løbet af efteråret og forventes at blive fremlagt som et egentligt lovforslag i starten af december.

"Hamrende farligt"

Den øgede registrering får en varm modtagelse hos Dansk Tatovør Laug, der er en brancheorganisation for professionelle tatovører.

Organisationens formand og tatovør, Nis Staack, undrer sig over, hvorfor man ikke for længst har fået skrappere regler.

- Det er jo hamrende farligt, hvis man ikke gør det ordentligt. Der er jo en sundhedsrisiko forbundet med ethvert indgreb. Det er fuldstændig galimatias, at vi ikke er blevet kontrolleret og registreret før. Det er tåbeligt, når vi er et af de mest tatoverede folkefærd i verden, siger han til Avisen.dk.

Kurser om farver og hygiejne

Udover registreringen hos Sikkerhedsstyrelsen skal tatovørerne leve op til en række fastsatte krav om tatoveringsfarver, hygiejne og forbrugerinformation.

Det skyldes, at man i Venstre har en ambition om at styrke forbrugersikkerheden, understreger partiets sundhedsordfører Jane Heitmann.

- Og derfor ønsker vi, at det nu bliver obligatorisk for tatovørerne at gennemføre hygiejnekurser. Vi ønsker at være sikre på, at tatovørerne ved, hvordan man holder instrumenterne rene, og hvilke farver man skal bruge, siger hun. 

Regeringen vil fastholde de nuværende forbud mod at tatovere personer under 18 år og forbuddet mod at tatovere i hovedet, på hals og på hænder. 

Men når regeringen efterlyser flere og nye regler, skyldes det, at der ikke er tilstrækkelig kontrol med forholdene i dag, forklarer Jane Heitmann.

- Den tidligere socialdemokratisk ledet regering indførte en frivillig registreringsordning. Men den har overhovedet ikke haft nogen effekt, for der er ingen tatovørsteder, som i nul, der har ladet sig registrere, understreger hun.

Uretfærdige vilkår

Det er ikke alene kunderne, der lider under de uregulerede forhold. Det rammer i høj grad også de tatovører, der arbejder professionelt, forklarer Nis Staack.

- Vi er oppe imod ulige og uretfærdige konkurrencevilkår, når der sidder en 100 meter fra os og tatoverer til under halv pris inden for hjemmets fire vægge. Det kan vi jo ikke hamle op med, når vi betaler skat, moms og husleje og køber ordentlig udluftning.

Også hos netværket De Professionelle Uafhængige Tatovører er talskvinden Liz Kierstein, der går under navnet Tatoo-Liz, glad for regeringens planer.

Efterspørger mere

Liz Kierstein så dog gerne, at registreringen blev endnu mere omfattende, end der er lagt op til.

- Der findes mange ejere, som ikke er tatovører. Regeringen vil have, at den, som ejer studiet, skal registreres. Men vi har i lang tid efterlyst, at hver enkel tatovør og lærling fik en licens eller registrering, men det er da et skridt i den rigtige retning, siger hun.

Det er bestemt en overvejelse værd, om alle tatovører burde registreres, mener Jane Heitmann (V).

- Men set fra min stol er det her et fornuftigt sted at starte, men vi er da helt opmærksomme på, at det skal have en effekt derude i virkeligheden, siger hun.