Skoleforstander: Tag ikke smøgerne fra eleverne
Et rygeforbud på produktionsskoler vil ramme socialt udsatte elever hårdt, advarer forstander. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Et totalt rygeforbud på skoler vil skræmme udsatte unge væk, frygter forstanderen af en fynsk produktionsskole.

 Et forbud mod røg på alle skoler er en dårlig idé, mener Karsten Holm Jensen, som er forstander på Østfyns Produktionsskole.

Han frygter, at flere socialt udsatte unge vil fravælge en uddannelse, hvis der bliver indført rygeforbud på alle skoler i landet, som Socialdemokratiet har foreslået.

- Det vil ekskludere rigtig mange af vores elever. Der er ingen tvivl om, at blandt produktionsskoleelever er der en relativ stor andel af eleverne, der ryger - måske 40-50 procent, siger Karsten Holm Jensen til TV 2/Fyn.

Smøger beroliger udsatte elever

Han understreger, at det er en anden type elever, som går på produktionsskoler end på gymnasier og folkeskoler, og at man derfor ikke uden videre kan udbrede rygereglerne.

- Vores unge er karakteriserede ved nogle flere problemstillinger og nogle andre typer problemstillinger, end man har på gymnasier. Røg og nikotin er med til at berolige. Så det der med bare at hive det beroligende middel ud af munden på dem, så tror jeg, vi skaber noget andet, der måske er mere problemfyldt, siger han til TV 2/Fyn.

Han ser hellere, at de unge ryger under ordnede forhold, end at de er nødt til at ryge i smug eller forlade skolens grund for at ryge. På lang sigt ønsker han, at de unge stopper med at ryge, men dialog og kampagner er bedre end et forbud, når det gælder denne type unge, mener han.