En god forretning: Skat scorer 290 millioner på kontrol af social dumping
Byggeriet skiller sig ud som et sted med problemer, når det kommer til social dumping. Arkivfoto: Søren Bidstrup, Scanpix
Skats indsats mod social dumping er en god forretning for statskassen. Hver medarbejder i social dumping-kontrollen var 4,6 millioner kroner værd i 2016.

Det kan betale sig at kontrollere, om udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den skat og moms, de skal.

Skats indsats mod social dumping sikrede i 2016 statskassen en ekstra gevinst på 290 millioner kroner.

Dermed har Skat mere end fordoblet indtjeningen fra udenlandske skattesnydere i forhold til 2015, hvor nettoprovenuet var 123 millioner kroner. Og det endda selvom der blev foretaget færre kontroller i 2016 end året før.

Det fremgår af en ny rapport om resultaterne af den fælles myndighedsindsats mod social dumping i perioden 2012-2016.

3F: Kontrol er en god forretning

Skat havde sidste år afsat 63 årsværk til indsatsen mod social dumping. Og medarbejderne har i den grad været deres løn værd.

Med et beregnet nettoprovenu på 290 millioner kroner har hver fuldtidsmedarbejder i Skats social dumping-kontrol tjent 4,6 millioner kroner ind til statskassen.

- Det her bekræfter jo, at en stærk myndighedsindsats og kontrol mod social dumping virker. Ja, det ikke bare virker, det er også en god forretning for Danmark.

- Samtidig har det en præventiv effekt med en stærk kontrolindsats, så banditterne holder sig væk med deres usympatiske forretninger, siger forbundssekretær Henning Overgaard fra 3F.

Regeringen går den forkerte vej

Siden 2012 har der været afsat penge til at styrke indsatsen mod social dumping. Indsatsen laves i samarbejde mellem Arbejdstilsynet, Skat og politiet.

Men efter regeringsskiftet i 2015 er bevillingerne til bekæmpelsen af social dumping blevet mindre. Og det er en bekymrende kurs, regeringen har lagt, mener 3F.

- Vi har desværre set, at der er skruet 25 procent ned for myndighedsindsatsen over de seneste to år. Men det her viser jo, at det er den helt forkerte vej at gå. siger Henning Overgaard.

3F opfordrer derfor regeringen til at lave en permanent, styrket social dumping-indsats frem for at afsætte penge på finansloven fra år til år.

S: Midler skal forhøjes og gøres permanente

Hos Socialdemokratiet glæder social dumping-ordfører Mattias Tesfaye sig på den ene side over, at det nu er slået fast, at indsatsen mod social dumping ikke er penge ud af vinduet. Men han er på den anden side trist over, at svindlen er så omfattende.

- Når så forholdsvis få mennesker i Skat kan skrabe så mange penge sammen, er det et udtryk for, at der er mange flere sorte penge i omløb, siger Mattias Tesfaye.

Han mener ligesom 3F, at den nye opgørelse kalder på en langsigtet politisk aftale om at styrke indsatsen mod social dumping.

- Det her sætter en stor fed streg under, at de penge, der er afsat til at bekæmpe social dumping, skal forhøjes og gøres permanente. Lige nu står vi kun én finanslov fra, at vi må droppe hele den indsats, og det vil være katastrofalt.

 - Det er afgørende, at der er et bredt flertal i Folketinget, som binder hinanden op på i mange år frem i tiden at afsætte en stor bunke penge til det her. Bekæmpelse af social dumping er ikke en kamp mellem rød og blå, men en fælles samfundsopgave, siger Mattias Tesfaye.

Især problemer i bygge og anlæg

Den nye rapport om social dumping viser også, at 2/3 af Skats ekstra opkrævninger i forbindelse med social dumping-indsatsen kommer fra bygge- og anlægsbranchen. 

- Det er ikke overraskende for nogen. Vi ved, at der også er store problemer i landbruget, hotel og restauration, rengøring og transportbranchen. Men det er især inden for bygge og anlæg, at vi er allermest udsatte for social dumping, siger forbundssekretær Henning Overgaard fra 3F.

Det er ikke mindst problematisk set i lyset af de mange skattekroner, der investeres i store offentlige bygge- og anlægsprojekter, og som dermed risikerer at medvirke til social dumping, påpeger han.

via Listen To News