Sikkerhed på Folkemødet koster skatteyderne 24 millioner: "Uhyggelig acceleration"
Også i år kan besøgende se frem til massivt politiopbud på Folkemødet. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Sidste år kostede politiopbuddet på Folkemødet på Bornholm skatteyderne knap 25 millioner. Men prisen for sikkerhed er steget med terror-truslen, siger tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

24,1 millioner kroner. Så meget brugte politiet på at sikre gæster, politikere, journalister, lobbyister og andre deltagere på sidste års Folkemøde.

Beløbet dækker både over mandskabstimer, transport, udstyr, indlogering og andre ting.

Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået hos Rigspolitiet.

Og når man hører sådan et beløb, kan man kun tænke på, hvad man ellers kan få af sygeplejersker og pædagoger for så mange skattekroner.

Det siger tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen.

- 24,1 millioner for politiet? Det var godt nok en slat for tre dage. Det er indiskutabelt, at enhver borger ville tænke; hvor mange varme hænder kan jeg få for det? Det er svært at tænke andet, når vi taler om, hvad der skulle være et festligt borgermøde for demokratiet, siger han.

Prisen for sikkerhed er eksploderet

Ifølge Berlingske kostede politiets tilstedeværelse tilbage i 2014 ellers blot 850.000 kroner for tre dage. I 2015 gæstede den kontroversielle islamkritiker Geert Wilders arrangementet, og det blev blandt andet brugt som forklaring på, at udgiften til politiet på et år eksploderede til 26 millioner kroner. 

Men selv uden den hollandske parlamentariker holdt udgiften til politi sig altså på samme niveau i 2016.

- Det er jo ret uhyggeligt med sådan en acceleration fra 2014. Men det er jo i allerhøjeste grad med god grund, når man ser på terrorhistorien, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han peger på de seneste terrorangreb i Nice, Berlin og London som eksempler på, hvor simple midler der skal til for at skabe stor ødelæggelse. Derfor må danskerne vænne sig til, at det her er blevet prisen på sikkerhed.

Og i endnu højere grad, når der er politikere til stede.

- Det er desværre en nødvendighed med sådanne udgifter. Vi er i det næsthøjeste beredskabsniveau, og vi kommer ikke udenom, at de sidste to års terrorhændelser har givet en bevidsthed om, at Bornholm er et blødt mål med mange mennesker og beslutningstagere, siger den tidligere politi-chef og siger, at det især logistikken koster:

- Sikkerhed koster jo. Politifolk skal flyves ind, og de skal indlogeres på hoteller eller skibe. Det koster at sikre befolkningen, men det er svært at komme uden om.

Cost-benefit

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er så massiv en tilstedeværelse af politibetjente i Allinges gader under Folkemødet med til at skabe tryghed, men også til at sende et signal.

- Der er et signal til dem, der vil os det ondt. "Vi er parate, hold jer væk, og vi er parate til at ofre, hvad der skal til for at sikre borgernes tryghed," siger det. 

Du siger, at man kan ikke lade være med at tænke på, hvor mange pædagoger, SOSU-assistenter og sygeplejesker, man kan få for 24,1 millioner kroner ...

- Og ikke mindst politibetjente i resten af landet,

 Men nu afholder man alligevel arrangementet med mange bløde mål og hele den politiske elite af beslutningstagere samlet et sted. Er vi nået dertil, hvor man skal genoverveje omkostningerne?

- Så er vi der, hvor man må lave en cost-benefit analyse, om det er det værd. Det lyder jo forfærdeligt, og det ville også være en total kapitulation at bukke under for de her uhyrlige kriminelle. Det ville være en overgivelse. Vi må understrege, at demokratiet er det stærkeste våben mod terror, fastslår Hans Jørgen Bonnichsen.

Selvom den tidligere PET-chef siger, man kan overveje, hvorvidt pengene er godt givet ud, er han ikke selv i tvivl: Man bør og skal afholde arrangementer som Folkemødet på Bornholm. 

- Jeg mener ikke, at man skal overveje at aflyse noget af terrorfrygt. Det er et kraftigt signal med et folkemøde, hvor borgere kan komme tæt på beslutningstagere og møde dem i uformelle rammer. Det er demokratiets styrke, og det skal sejre. Det er indiskutabelt, slutter han.

Avisen.dk har forsøgt at indhente en kommentar fra Rigspolitiet for at høre, hvorvidt der forventes en lignende udgift i år. Rigspolitiet har ikke svaret før deadline.