Politiker dropper Folkemødet: Vil ikke feste for skattekroner
Rådmand Thomas Medom Hansen (SF) ser ingen grund til at sende store delegationer til folkemødet. Borgerne får simpelthen for lidt ud af pengene, mener han.

2015 var året, hvor Aarhus Kommune invaderede solskinsøen i Østersøen med en delegation på næsten 50 mand. Der skulle slås et slag for en ny letbane, Aarhus som kulturhovedstad og så kunne man ikke mindst opleve borgmester Jacob Bundsgaard (S) fifle med fjernstyrede biler, der skulle sætte fokus på behovet for et tredje spor på motorvejen E-45.

Pris: Over 450.000 kroner betalt af de aarhusianske skatteydere. 

Med på turen var Thomas Medom Hansen (SF), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i kommunen.

Bagefter har han været meget kritisk over for brugen af skattekroner på folkemødet, og siden har Aarhus' budget været på skrump. I år ligger det på blot en femtedel af budgettet i 2015.

- Det skete på baggrund af, at vi var mange, som kritiserede den brug af skattekroner. Det er ikke for at underkende, at der var fine arrangementer, der varetog aarhusianske interesser. Men det var simpelthen for mange penge, siger Thomas Medom.

Tænk på hullerne i velfærdssamfundet

I mandags kunne Avisen.dk på baggrund af aktindsigter dokumentere, at der var blevet brugt over 40 millioner skattekroner af en lang række offentlige institutioner. 24,1 millioner gik til politiet og sikkerhed.

- Wow, 40 millioner er godt nok vildt. Folkemødet er på mange måder et godt arrangement, og sikkerhedsudgifterne må man regne med, når man vil holde en fest for demokratiet. Men selv uden de 24 millioner, er det mange penge at bruge, især når man tænker på, hvilke huller, der ellers er rundt omkring i vores velfærdssamfund. Det synes jeg ikke er godt givet ud, siger han.

Vil ikke til fest for skattekroner

I dag er det en særdeles beskeden delegation, Aarhus sender mod Østersøen.

- Nu er vi nede på borgmesteren og en rådmand fra Dansk Folkeparti. Jeg har ikke været på Folkemødet siden 2015, siger Thomas Medom.

Hvorfor ikke? Det lyder jo som et hyggeligt og rart arrangement med fagligt indhold?

- Måske, men det skal ikke være skatteyderne, der betaler. Jeg kunne sagtens finde på at tage derover igen, men så vil jeg selv betale. Der er rigtig meget fest derovre og rigtig meget, som jeg ikke vil regne for byrådsarbejde.

Fortalere for arrangementet siger jo, at det er en uvurderlig branding, samt at der jo ikke er noget, som taler for, at kommunal- og regionspolitikere skal sidde i sin hjemstavn for at udveksle erfaringer. Hvad er problemet med, at det kan foregå i lidt mere festligt lag på Bornholm?

- Det er der intet problem i. Og jeg mener heller ikke, at der ikke må bruges nogle skattekroner på det. Men den der kultur med, at man sender hele byråd og regionsråd afsted, der står værdien ikke mål med udgifterne. 

Kommunal konkurrence er et nul-sum spil

I mandags kritiserede CEPOS i skarpe vendinger kommuner og regioner, der brugte skattekroner på 'lobby-arbejde'. I stedet burde skattekroner gå til flere sygeplejersker og pædagoger, påpegede CEPOS.

Den kritik er Thomas Medom enig i, selvom han mener, at det stadig er vigtigt at pleje visse særinteresser som f.eks. en Kattegatforbindelse for Aarhus.

Men i sidste ende er det ifølge ham, kommunerne selv, der taber, når de går i skarp konkurrence med hinanden. Og det er uanset, om det er med reklamekampagner, konsulenter eller smagsprøver med lokale delikatesser på Folkemødet.

- Det fortsætter jo ud i det uendelige. Vi ser også kommuner, der hyrer konsulentfirmaer til at modarbejde andre kommuner. Og i sidste ende er det et nul-sum spil. Så man skal se meget kritisk på det, når man bruger penge på arrangementer som Folkemødet, siger han.

Ikke skattekronerne værd

Rådmanden er stadig begejstret for Folkemødet. Men han mener ikke, at man kan retfærdiggøre at bruge skattekroner på at sende mere end to politikere over. 

Thomas Medoms næste deltagelse bliver derfor ud af egen lomme, hvis han skal tilbage til solskinsøen, da han ikke kan forsvare andet.

Hvis Aarhus Kommune nu ringede og sagde, at de ville have dig med på Folkemødet udover det nuværende setup, tror du så, at du ville være skatteydernes penge værd?.

- Det er jeg ikke sikker på. Der er mange af de møder, man kan have på Folkemødet, som man kan afholde på andre og billigere måder som for eksempel et Skype-møde eller invitere de pågældende over, så de kan se, hvad Aarhus kan tilbyde. Måske hvis borgmesteren melder fra, og vi skal have en ny til hurtigt at træde til. Men jeg vil hellere have mere vide rammer og selv betale for min deltagelse, siger han.