SF vil redde arbejdsmiljøet med højere smøg-priser
- Vi synes, at der er en god sammenhæng imellem det at gøre en indsats for, at vi lever længere og sundere og så samtidig lade en entydig usund ting som rygning finansiere det, der giver et sundt og sikkert arbejdsmiljø, siger Karsten Hønge (SF). Foto: Keld Navntoft og Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/arkiv
Dårligt arbejdsmiljø er skyld i, at alt for mange danskere bliver ramt af arbejdsulykker, nedslidning og tidlig død, mener SF. I et nyt udspil vil partiet styrke indsatsen for et bedre arbejdsmiljø med flere hundrede millioner kroner - regningen får de danske rygere lov til at betale.

Kan højere priser på cigaretter være med til at forhindre stilladsarbejdere i at dratte ned fra taget, eller stoppe mobningen på lærerværelset? 

Svaret er ja, hvis man spørger partiet SF, der i et nyt udspil vil give en stor pose penge til at forebygge arbejdsulykker, samt bekæmpe nedslidning og dårligt psykisk arbejdsmiljø.

I første omgang vil partiet bruge 20 millioner kroner årligt på blandt andet øget arbejdsmiljørådgivning til danske virksomheder og en hotline til ansatte, der oplever seksuel chikane og mobning på jobbet. 

Samtidig vil SF hvert år tilføre Arbejdstilsynet 80 millioner kroner, der skal bruges på særlige indsatser i brancher med stor risiko for nedslidning. 

Ifølge Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører i SF, kan det kun gå for langsomt med at få gjort noget ved udviklingen på det danske arbejdsmarked, der ifølge ham "går i den helt forkerte retning".

- Der er kun gode grunde til at gøre noget ved arbejdsmiljøet. Der er enormt mange menneskelige omkostninger ved et dårligt arbejdsmiljø. Hver eneste dag er der folk, der bliver slidt ned, dør alt for tidligt eller har et arbejde, hvor de skal starte dagen med at tage smertestillende medicin, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Rygere skal punge ud

Ifølge tal fra Danmarks Statistik dør hver femte murer og hver sjette danske tømrer, inden de fylder 70, og det er blandt andet den kedelige tendens, som det nye udspil skal være med til at vende. 

Samtidig viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for LO, at hver femte danske lønmodtager er uenig i, at de kan blive på arbejdsmarkedet indtil pensionalderen. 

- Hvis det skal give nogen som helst mening at tale om at udskyde pensionsalderen, så skal der gøres noget ved arbejdsmiljøet nu, ellers er folk ikke i nærheden af at kunne holde til det, siger Karsten Hønge og trækker på sine egne erfaringer:

- Nu er jeg selv udlært tømrer, og de drenge, der starter i lære nu som 17-18-årige, kommer til at arbejde til de er 74. Det er muligt, at det kan lade sig gøre, men så kræver det, at vi gør en masse andre ting undervejs.

Pengene til den nye indsats skal primært komme fra en prisstigning på cigaretter og tobak.

Helt konkret foreslår SF, at danske rygere skal smide en 10'er mere, hver gang de går i kiosken eller supermarkedet efter smøger.

Ifølge Skatteministeriet vil en prisstigning på ti kroner indbringe statskassen i omegnen af 680 mio kroner.

Derfor kan det ifølge Karsten Hønge være et oplagt sted at finde pengene til det nye forslag.

- Vi synes, at der er en god sammenhæng imellem det at gøre en indsats for, at vi lever længere og sundere og så samtidig lade en entydig usund ting som rygning finansiere det, der giver et sundt og sikkert arbejdsmiljø, siger Karsten Hønge. 

Skatteministeriet skriver dog i sin redegørelse, at "at der er betydelig usikkerhed forbundet med at skønne over de samfundsøkonomiske effekter af afgiftsforhøjelser på cigaretter og tobak".

Og derfor er Karsten Hønge også åben over for andre finansieringsmuligheder.

- Det er ikke ultimativt for os, at pengene skal findes der. Vi skal bare have gjort noget ved arbejdsmiljøet, siger Karsten Hønge.

Vil sætte ind mod stress-epidemi

Med udspillet vil SF også sætte en stopper for, at det går den forkerte vej med det psykiske arbejdsmiljø.

- Der er i omegnen af 25.000-30.000 sygemeldinger hver eneste dag, hvor folk melder sig syge på grund af stress, dårligt psykisk arbejdsmiljø eller andet, der kan være relateret til det. Det er nærmest en epidemi, hvor folk bliver syge på grund af mentale udfordringer, siger Karsten Hønge.

Et af initiativerne i udspillet er derfor at afsætte to millioner kroner til en national handleplan mod stress. Og Karsten Hønge erkender, at det kan lyde beskedent, når nu stress-problematikken er så stor.

- Det skal kun opfattes som nærmest bogstaveligt talt et startskud og et signal til, at det er nu, vi skal til at rykke på det her, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.