SF om erhvervsskolereform: Vi frygter, at unge bliver kastebold
SF vil samle forligskredsen bag erhvervsskolereformen for at få gjort noget for den restgruppe af unge, der er faldet for karakterkravet på erhvervsskolerne. (Foto: Fotocollage: Scanpix & Steen Brogaard/FT.dk)
Det går ikke, at unge, der falder for de nye krav til erhvervsskolerne, ender på kontanthjælp. Det mener SF, der også påtager sig noget af ansvaret.

Det er ikke i orden, at unge på grund af de nye krav om karakterkrav på erhvervsskolerne, strander på kontanthjælp.

Sådan lyder reaktionen fra SF's undervisningsordfører Jacob Mark, efter at avisen.dk kunne afsløre, at fire ud af ti jobcenterchefer oplever, at flere unge kommer på kontanthjælp som følge af erhvervsskolereformen.

- Vi frygter rigtig meget, at de unge bliver en kastebold i systemet, siger Jacob Mark. 

SF var selv med i forliget om reformen tilbage i 2014. Og derfor har partiet kunne bede resten af forligskredsen om at tage problematikken op. 

Vil tage ansvaret

Netop også fordi partiet i sin tid var med til at stemme for tiltagene, der altså nu har sendt unge på kontanthjælp, ser Jacob Mark det som deres ansvar at rette op på det.

- Vi har helt klart også et ansvar overfor de her unge. Det tager vi fuldstændig på os. Det er også derfor, at jeg er så optaget af den her sag, siger Jacob Mark. 

Helt konkret ønske han, at der skal laves en mere koordineret indsats over for dem, som falder for de nye krav.

For eksempelvis foreslår han, at hver kommune skal have en koordinator, kan sikre, at der ligger en klar uddannelsesplan til de unge.

Han ser nemlig et stort problem i, at der nu er stor forskel på kommunernes indsatser for gruppen af unge.

Ingen økonomiske incitamenter

Ifølge undervisningsordføren er det også et problem, at kommunerne lige nu kan have økonomiske incitamenter, der går imod, hvad der ellers er bedst for de unge. 

- Det, der desværre sker i mange kommuner, er, at man sender dem derhen, hvor kommunen får mest refusion fra staten. Så lige pludselig bliver de unge måske fanget i en kommunes økonomiske incitamenter, siger Jacob Mark.

Og ifølge ordføren skulle der være gode muligheder for at få gjort noget for de unge. Han kan nemlig fornemme en generel interesse i blandt de fleste partier i forligskredsen til at hjælpe den såkaldte restgruppe.

Venstre: Husk, at der er andre muligheder

I regeringspartiet Venstre er undervisningsordfører Anni Matthisen åben over for bekymringen. Men hun har svært ved helt at se problematikken. 

- Vi står fast ved karakterkravene. Jeg mener ikke, at der skal gøres noget specielt. Men hvis der er nogle af forligspartierne, der er bekymrede, så tager vi det op, siger Anni Matthisen.

Hun pointerer, at de meldinger hun får fra erhvervsskolerne er positive. Ifølge hende er de glade for det nye karakterkrav. 

Anni Matthisen ønsker også at få med, at der jo er andre muligheder for de unge, der falder for karakterkravet.

- Husk nu på, at selvom man ikke har bestået dansk og matematik, så skal man ikke læne sig tilbage i sofaen. For der er andre værktøjer og indgange, man kan tage i brug for at komme ind på uddannelsen, siger Anni Matthisen.

via Listen To News