SF og DF går ind i sagen om syge forsikringskunder: "Det stinker"

Arbejdsliv
Det er et problem, hvis man ikke kan regne med, at speciallægen er uvildig, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen (til venstre). Dansk Folkeparti støtter op om spørgsmålene til ministeren. (Foto: Fotograf: Steen Brogaard / Folketinget)

Sundhedsministeren skal tage stilling til, hvordan vi sikrer forsikringskunders retssikkerhed, og at lægerne reelt er uvildige, lyder det fra SF's sundhedsordfører.

Både SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at tage stilling til forsikringsselskabernes behandling af kunder, som bliver ramt af piskesmæld og hjernerystelse.

Efter Avisen.dk's afdækning af, at mange syge borgere oplever at være i klemme ved deres forsikringsselskab efter at være blevet sendt til bestemte speciallæger, skal ministeren tage stilling til, hvordan man sikrer at lægerne reelt er uvildige.

Det siger sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, som har stillet nogle såkaldte Paragraf 20-spørgsmål til ministeren om sagen.

- For det første skal vi sikre patientens retssikkerhed, for en speciallægeerklæring har enorm betydning for hele deres sag. Der kan for eksempel være et problem i, at en speciallægeerklæring baseret på en kort undersøgelse vejer tungere i sagen end udtalelser fra patientens egen læge, der har kendt patienten i årevis, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til Avisen.dk.

"Det stinker"

Hun finder især sagerne, hvor patienter ikke har fået valget mellem mindst tre speciallæger - som retningslinjerne ellers foreskriver - kritisabelt.

- Det stinker, for at sige det rent ud, når forsikringsselskaberne er så frække, at de kun henviser til én læge, siger hun.

Derudover vil Kirsten Normann Andersen spørge ministeren, hvordan man kan kontrollere speciallægernes uvildighed, så patienterne kan være sikre på, at lægen ikke blot skriver en speciallægeerklæring, som er til gunst for forsikringsselskabet.

- Man skal kunne regne med, at de sundhedspersoner, der undersøger én, er uvildige og ikke i lommen på nogen. Når vi mister tilliden til sundhedspersoner, er det et problem, uanset om det har noget på sig eller ej, siger hun.

Tag patienten alvorligt 

I går meldte Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, sig som den første på banen med spørgsmål til sundhedsministeren om sagen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, bakker op om spørgsmålene fra de andre ordførere og vil også presse på for at få svar.

- Jeg vil støtte op om de spørgsmål, der kommer, og kontakte ordførerne fra andre partier, så vi sammen kan sikre, at patienter ikke bliver sendt til bestemte læger og derved ikke kan få erstatning, siger hun til Avisen.dk og fortsætter:

- Generelt synes jeg, at der skal gøres noget ved det problem, at somatiske sygdomme laves om til noget psykisk, altså funktionelle lidelser. Der bør man i højere grad tage patienten alvorligt og for eksempel finde viden i de af vores nabolande, som anerkender de her diagnoser.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald