De slidte danskere 3F vil lukke ordning for nedslidte: "Det er en fuser!"
Seniorførtidspension duer ikke, mener 3F-formand Per Christensen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/arkiv
Meget få får tilkendt seniorførtidspension. Lad og få en ny og bedre ordning for de nedslidte i stedet, siger 3F-formand.

Landets største fagforbund, 3F, vil nu trække stikket på den skrantende seniorførtidspension - en ordning, der blev indført for at hjælpe nedslidte, men som kun bruges af meget få.

Senest kom det frem, at 15 kommuner kun har tilkendt seniorførtidspension til én eller slet ingen borgere. Og det selvom ordningen har eksisteret siden 2014.

- Det har vist sig at være en fuser. Problemet med ordningen er, at den er lige så svær at få som en almindelig førtidspension. Den løser ikke opgaven, og derfor skal den afskaffes, siger Per Christensen, formand for 3F.

I stedet ønsker 3F at indføre en ny mulighed for, at nedslidte lønmodtagere kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet ti år før folkepensionsalderen.

- Det skal være enkelt og til at forstå. Hvis en person har en arbejdsevne på under syv timer om ugen, så får de retskrav til den her ny ordning. Det vil give mange af dem, der er slidt op på krop og sjæl en værdig udgang fra arbejdsmarkedet, siger Per Christensen.

Hvem skal vurdere om man har en arbejdsevne over syv timer om ugen?

- Det skal de arbejdsmedicinske klinikker, som i forvejen har den ekspertise.

Ligger der her en kritik af kommunerne?

- Der ligger en kritik af, at de bruger lægekonsulenter, der nogle gange virker til at være mere i lommen på kommunerne, end de er på patientens side.

3F foreslår, at satsen for den nye ordning skal være på samme niveau som den seniorførtidspension, man ønsker afskaffet.

Forslaget om at afskaffe seniorførtidspensionen er en del af 3F's samlede udspil til at løse de udfordringer, der følger med den forhøjede pensionsalder og uligheden i levealder og nedslidning.

TEMA: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber, du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her

UDVID

Sådan får du seniorførtidspension

Seniorførtidspension er målrettet personer som er nedslidte eller har væsentlige helbredsproblemer efter et langt arbejdsliv.

Der er ikke tale om en ny form for førtidspension, men en anden måde at søge pensionen på, hvor der ikke kræves en afklaring af arbejdsevnen. Det giver en hurtigere afklaring af den fremtidige forsørgelsessituation.

Du må højest være 5 år fra folkepensionsalderen.

Du skal have en langvarig og aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet.

Du skal opfylde de generelle betingelser for ret til førtidspension. Det vil sige, at din arbejdsevne er varigt nedsat og - nedsættelsen er af et sådant omfang, at du heller ikke har arbejdsevne til et fleksjob.

Kilde: 3F

via Listen To News