Hver eneste dag ryger en million måltider over disken i danske kantiner.
Ofte er maden så knasende salt, at det udgør en trussel mod frokostgæsternes helbred.
Fødevarestyrelsen retter nu en skarp kritik mod kantinebranchen, som anklages for at ignorere opskrifter og smide ukritisk om sig med salt i danskernes mad.
”De aner sjældent, om de bruger et, to eller halvtreds gram salt i en ret,” siger ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Mette Toftegaard.
Salt koster 1.800 liv om året
At kantinemad er skingrende salt bekræftes af en test, som ernæringseksperter fra Professionshøjskolen Metropol har udført for Avisen.dk.
I to ud af tre testede kantiner var saltindholdet unødvendigt højt.
Gennem de senere år har myndigheder og sundhedseksperter skærpet opmærksomheden på, at danskernes høje saltforbrug udgør en trussel for folkesundheden.
Selv en beskeden reduktion af det daglige saltindtag vurderes at kunne forebygge en lang række af de 1.800 dødsfald, som ifølge Hjerteforeningen forårsages af overdrevent saltindtag hvert år.
For meget salt i ét måltid
En undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at et kantinemåltid i gennemsnit indeholder 3,4 gram salt.
”Det er alt for meget salt i et enkelt måltid,” konstaterer Mette Toftegaard.
De 3,4 gram salt er langt over halvdelen af Sundhedsstyrelsens anbefalede daglige indtag på fem til seks gram.
En gennemsnitlig dansk kantinefrokost efterlader dermed ikke meget salt til dagens øvrige måltider.
"Saltindholdet er så højt, at det på lang sigt kan udgøre en trussel mod frokostgæsternes helbred, hvis ikke de er opmærksomme på saltindholdet i resten af den mad, de spiser," siger ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen.[pagebreak]
Op mod en million danskere lider af forhøjet blodtryk, og det er særligt dem, der skal være på vagt, når de går ombord i den salte kantinemad, lyder opfordringen fra Preben Vestergaard Hansen.
Salt er den nemme løsning
Ifølge Preben Vestergaard Hansen er det overdrevne saltforbrug dybt forankret i den danske madkultur.
Salt er den nemmeste måde at bringe smag frem i maden på. Ernæringseksperten efterlyser fagkyndigt personale i storkøkkenerne, der ved noget om, hvordan man sammensætter og producerer sund og ernæringsrigtig kost i stedet for at vælge den lette løsning.
”køkkenpersonalet har et ansvar for at nedbringe saltmængden i kantinemad," siger han.
Hemmelig saltpolitik
Kantinegiganten ISS arbejder på at Nøglehulscertificere samtlige af deres kantiner inden udgangen af 2012. På trods af den officielle målsætning ønsker ISS ikke at udtale sig om deres saltpolitik.
Det samme gælder Meyers Kantiner, hvis kantine på Christiansborg blev stemplet som "alt for salt" i Avisen.dk's test.
Hos Eurest, der dagligt bespiser over 100.000 danskere, udtaler driftsdirektør Claus Rasmussen sig dog gerne.
Eurest arbejder målrettet på at minimere saltindholdet i maden, understreger Claus Rasmussen.
Men det betyder ikke, at alle retter tilberedes efter opskrift. For eksempel er det op til den enkelte kok, hvordan han smager bearnaisesovsen til.
”Nogle kokke bruger opskrift, andre gør ikke. Det afhænger af kokkens erfaring,” siger Claus Rasmussen.
- Et højt saltindtag er en væsentlig årsag til forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme.
- Indtag af for meget salt øger risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.
- Selv en beskeden reduktion af det daglige saltindtag vil kunne sænke blodtrykket og forebygge en lang række dødsfald.
- Det anbefalede daglige saltindtag ligger på 5-6 gram. Danskernes gennemsnitlige saltindtag er næsten dobbelt så højt.
- Hvis danskerne holdt sig til det anbefalede saltindtag kunne 1.800 dødsfald om året undgås.
- Fødevarestyrelsen anbefaler, at man skærer en halv teskefuld salt af det daglige forbrug.
Kilde: Hjerteforeningen, Fødevarestyrelsen.