Lad os bare tage den kedelige del først. At tjene penge på vin er bestemt ikke en hurtig måde at tjene penge på.
Til gengæld er det en investeringshobby for entusiaster af de gyldne dråber.
Desværre er det heller ikke vinen nede fra supermarkedet, der kan give dig plus på kontoen. Den er allerede såkaldt færdiglagret og drikkeklar.
Vil man spore sig ind på, hvad der kan betale sig at have liggende på vinhylden derhjemme til dyrbar modning, skal man gå anderledes til værks, forklarer Malene Smidt Hertz, som er tidligere direktør i Kjær og Sommerfeldt og DZ Wine.
- Præmissen for vin til lagring, er, at man køber den så ung som muligt. Det er simpelthen et spørgsmål om, hvordan prisen ændrer sig, siger hun.
Den unge, lagringsværdige vin sælges direkte fra diverse vinslotte, men her er det nødvendigt at finde en vinimportør som mellemled.
- I øjeblikket er der smagninger af ung, lagringsværdig vin fra topslottene i Bordeaux-området. Det er dog kun for fagfolk. Da vinen ikke er færdiglagret, kræver det en vis erfaring i vinsmagning at kunne forestille sig, hvordan den ender med at smage, forklarer Malene Smidt Hertz.
Den slags kræver erfaring, og selv om Malene Smidt Hertz har 30 års erfaring i branchen, kan hun stadig tage fejl af, om en vil bliver god og dermed værdifuld.
Hun råder nybegyndere til at starte med Italien (supertoscanere), Spanien (Rinera del Duero) og Frankrig (Bordeaux og Bourgogne) samt vin fra Californien i USA.
- Når man har fundet ud af, hvilket område man foretrækker, skal man finde ud, hvad de forskellige mærker i området hedder. Herefter søger man på nettet efter de seneste årganges-ratings og udviklingspotentiale, siger Malene Smidt Hertz.
Der findes ingen endelig regel for, hvor lang tid en vin skal lagre. Det er et spørgsmål om druen, forarbejdningen og opbevaringen.
Men når de enkelte vine vurderes som ung vin, vurderes det også, hvor lang tid den bør lagres.
- Man kan jo købe 12 flasker og så åbne en hvert tredje år og smage. Er den perfekt efter otte år, skal man ikke gemme den længere, siger hun.
Angående opbevaringen er der også par regler, man skal følge.
Det forklarer Preben Nielsen, der har siden Vinsiderne.dk og lagret vin siden 1986. Han har hverken indkøbt et vinskab eller gravet ud til en vinkælder.
- Jeg bor i et parcelhus og har så indrettet et rum til opbevaring af vin. Det fungerer fint, forklarer han.
Det vigtigste er, at vinen opbevares ved en nogenlunde konstant temperatur, ikke bliver udsat for rystelser, lys og kraftige lugte.
- En garage, hvor der står benzin, må man aldrig bruge. Køkkenet er også en dårlig idé på grund af varme og mados. Har man ikke et helt rum til det, vil jeg anbefale et skab i soveværelset, hvor der er mørkt, siger han.
- Vinen skal være efterspurgt. Den skal komme fra et attraktivt område, have et godt brand eller en anden interessant historie knyttet til sig.
- Bestemte områder bliver mere værd, hvis de rent kvantitativt ikke kan producere nok til efterspørgslen. Det gælder eksempelvis for Bourgogne i Frankrig og Californien.
- Prisen kan stige enormt, hvis der kommer gode anmeldelser retur fra anerkendte skribenter.
- Den engelske vinbørs Vin-Lex følger udviklingen i værdien på 100 vine, som de har udvalgt som værdige investeringsvine.
- Få et overblik over anmeldelserne fra vinsmagningerne på Decanter.com og Winespectator.com.
Kilde: Malene Smidt Hertz og Rundtomvin.dk
/ritzau/FOKUS