Royale skilsmisser: Her brast kærligheden
Prinsesse Alexandra og prins Joachim offentliggjorde deres brud i efteråret 2005. I foråret året efter gik skilsmissen endeligt igennem. Foto: Bjarke Ørsted/Scanpix
I sidste uge oplyste det danske hof, at prinsesse Alexandra og grev Jefferson skal skilles. Flere andre royale par er også blevet skilt i nyere tid.

Når forelskede royale giver hinanden deres ja i kirken, sker det ofte ved eventyrbryllupper, og kongelige fra nær og fjern valfarter til de storslåede ceremonier.

Det er dog ikke alle royale par, der formår at holde kærligheden i live, og flere prinser og prinsesser har gennem tiden måttet underskrive skilsmissepapirerne efter flere års ægteskab.

I sidste uge oplyste prinsesse Benedikte i en pressemeddelelse, at hendes datter prinsesse Alexandra og grev Jefferson skal skilles efter 18 års ægteskab.

Det er den anden skilsmisse i den danske kongefamilie. I efteråret 2004 chokerede prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra, der nu er grevinde, danskerne, da de offentliggjorde, at de var gået hver til sit.

Den overraskende annoncering skete på et pressemøde, og i foråret året efter gik skilsmissen endeligt igennem.

Også i udlandet har royale skilsmisser trukket overskrifter i nyere tid.

I januar i år meddelte kongehuset i Luxemborg, at prins Louis og hans hustru, prinsesse Tessy, skal skilles efter mere end ti års ægteskab.

I Norge havde prinsesse Märtha Louise og forfatteren Ari Behn længe kæmpet for deres ægteskab, men i august sidste år meddelte parret også, at de havde kastet håndklædet i ringen efter 14 år som mand og kone.

I 1996 blev et af de mest omtalte royale par skilt efter flere år med drama og rygter. Britiske prins Charles giftede sig i 1981 med Diana, der indtil skilsmissen kunne bære prinsessetitlen.

Prinsesse Diana blev hurtigt en yndling blandt briterne, og det var en af grundene til, at skilsmissen vakte stor opsigt i pressen og offentligheden.

Briterne fulgte også trofast med foran skærmen, da prins Andrew gav hertuginde Sarah Ferguson sit ja ved et overdådigt bryllup i 1986.

Siden fik det royale par to børn, men i 1992 måtte prinsen og den daværende hertuginde erkende, at kærligheden ikke var lige så stærk som tidligere.

Parret blev separeret, og i 1996 blev prins Andrew og Sarah Ferguson lovformeligt skilt.

Bare tre år forinden separationen brød et andet par med hinanden i det britiske kongehus, da dronning Elizabeths datter, prinsesse Anne, lod sig separere fra løjtnant Mark Phillips i 1989. Skilsmissen gik endeligt igennem i 1992.

Også i Monaco har et royalt par underskrevet skilsmissepapirerne. I 1980 gik skilsmissen mellem prinsesse Caroline og den fransk-danske forretningsmand Philippe Junot igennem efter bare få års ægteskab.

/ritzau/FOKUS