Retssag fortsætter uden Saddam
Sagen om drab på 180.000 kurdere fortsætter i Irak, selvom Saddam Hussein er blevet henrettet. Mandag kom grusomme detaljer frem på en båndoptagelse.

Saddam Husseins stol stod gabende tom, men alligevel hørtes hans stemme i retslokalet i Iraks hovedstad Bagdad mandag.

Ni dage efter henrettelsen af den væltede diktator genoptog retten i Irak sagen om drab på op mod 180.000 kurdere i Anfal-kampagnen i 1987-88. Dommer Mohammed al-Oreibi al-Khalifah indledte retsmødet med at meddele, at domstolen set i lyset af hængningen har droppet alle anklager mod Saddam Hussein. Derfor var det kun hans seks med-anklagede, der mandag hørte afspilningen af en båndoptagelse, hvor Saddam Hussein tilsyneladende diskuterer brug af gas mod kurderne med sin fætter Ali Hassan al-Majid, der også er blandt de anklagede i sagen.

»Jeg tager ansvaret for brugen af kemiske våben. Ingen kan beordre et angreb uden min godkendelse. Det er bedst at bruge våbenet på steder, hvor der er mange mennesker, så det får effekt på så mange som muligt,« lyder Saddams stemme på båndet, skriver AFP.

Saddam Hussein kalder også kurderne for »et aggressivt folk, der er agenter for Iran«.

Manden, der ifølge anklagerne udførte Saddam Husseins ordre om at bruge gas mod kurderne, var Saddams fætter, Ali Hassan al-Majid – deraf tilnavnet »Kemiske Ali«. På en videooptagelse fremlagt i retten hørte man, hvordan al-Majid flere gange råber, at han »vil angribe dem med kemiske våben«.

Kort efter viste anklageren fotos fra de gassede landsbyer, hvor ligene lå spredt på jorden.

Forsvaret i sagen hævder, at kampagnen mod kurderne var lovlig, fordi den skete som led i at knuse et oprør mod styret under Irak-Iran-krigen fra 1980-88.