Privat plejefirma giver kold skulder til FOA-Dennis: Det Faglige Hus er et bedre match
Ekkofonden, som driver en række pædagogiske bosteder for psykisk syge, har afvist at tegne overenskomst med FOA, som normalt står for overenskomster for den type ansatte. Ekkofonden har i stedet valgt Det Faglige Hus, som direktøren mener er "et bedre match". Foto: Det Faglige Hus
Plejefirmaet Ekkofonden mener, at en overenskomst med Det Faglige Hus er et bedre match.

Det Faglige Hus er et bedre match for os end FOA.

Sådan lyder forklaringen fra direktør Thomas Kudahl på, at Ekkofonden ikke vil forhandle overenskomst med fagforbundet FOA, som normalt tegner overenskomst for social- og sundhedsarbejdere.

"Vi har indledt forhandlinger med Det Faglige Hus fordi de repræsenterer en stor del af medarbejderne under Ekkofonden," skriver han i en mail til Avisen.dk.

Afvist at gå i dialog

Torsdag eftermiddag varslede fagforbundet FOA, som blandt andet organiserer social- og sundshedsarbejdere på både offentlige og private arbejdspladser, konflikt mod Ekkofonden.

Årsagen er, at virksomheden, som driver botilbud for psykisk syge og handicappede, helt har afvist at gå i dialog med FOA om en overenskomst for Ekkofondens over 100 ansatte.

Et bedre match

Ekkofondens valg af Det Faglige Hus, som er en af de såkaldt "gule foreninger", skyldes, at en stor del af virksomhedens ansatte er medlemmer der, forklarer Thomas Kudahl fra Ekkofonden i mailen til Avisen.dk.

Derudover mener Ekkofonden, at "en overenskomst med Det Faglige Hus er et bedre match end en overenskomst som er skræddersyet til det offentlige område", i og med at Ekkofonden har "behov for en overenskomst som tager højde for de særlige vilkår og rammebetingelser som gælder for de borgere som anbringes i privat bosteder og enkeltmandsprojekter."

Dennis K: Sludder og vrøvl

Men de argumenter giver FOA's formand, Dennis Kristensen, ikke meget for.

FOA organiserer nemlig ikke kun offentligt ansatte, men har også overenskomster med mange private plejevirksomheder, og kan sagtens være fleksible og skræddersy en overenskomst til den enkelte arbejdsplads, bare den ikke fører til løntrykkeri eller dårligere forhold for de ansatte, pointerer Dennis Kristensen.

- Så det er et underligt argument. Jeg kan heller ikke se, hvordan han kan vide, at Det Faglige Hus kan lave en overenskomst, som passer ham bedre, når han slet ikke har været i dialog med os. Jeg vil sige, at vi faktisk er ovre i afdelingen for sludder og vrøvl, siger han til Avisen.dk.

Et bedre match eller bare billigere?

Dennis Kristensen gætter på, at Ekkofondens kolde skulder i stedet enten handler om en holdning til fagbevægelsen - eller også om prisen.

Han håber fortsat, at Ekkofonden skifter mening og går i dialog med FOA om en overenskomst. Men sker det ikke, træder den varslede konflikt med strejke og blokade i kraft 1. maj - uanset om Ekkofonden i mellemtiden har indgået overenskomst med Det Faglige Hus eller ej.