Pas på: Dette tredobler risikoen for selvmord
Selv en mild hjernerystelse, som man for eksempel får af at slå hovedet imod en hylde i sit hjem, øger risikoen for selvmord. Foto: Scanpix/Modelfoto
Den langsigtede risiko for selvmord tredobles hos voksne, som har været ramt af blot én hjernerystelse. Det viser nyt canadisk studie.

Selv helt milde hjernerystelser kan have langt værre konsekvenser end hidtil antaget, skriver scientificamerican.com ifølge Videnskab.dk.

Faktisk stiger risikoen for selvmord til det tredobbelte hos voksne, der har været ramt af bare én hjernerystelse

Det viser et nyt studie offentliggjort i Canadian Medical Association.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor undgår spætter hjernerystelse

I det nye studie har forskerne fokuseret på ’hverdags’-hjernerystelserne, og ikke dem, som for eksempel topatleter får, når de dyrker sport.

»Den typiske patient, som jeg tilser, er en midaldrende voksen og ikke en eliteatlet,« siger Donald Redelmeier, som er seniorforsker på University of Toronto og en af studiets hovedforfattere, til scientificamerican.com.

»Og de typiske forhold for at få en hjernerystelse er ikke, mens man spiller fodbold. Det er, når man medvirker i et trafikuheld, når man overser et trin og falder ned af trappen, når man bliver overambitiøs omkring reparationerne i hjemmet – typiske hverdagsaktiviteter,« fortsætter han.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor siger en gris 'øf' på dansk, men 'oink' på engelsk?

Der er mindst tre potentielle forklaringer bag den forhøjede selvmordsrisiko ved hjernerystelser, ifølge Reidelmeier.

De, som rammes af hjernerystelser, har måske allerede ubalancer i livet.

»Men vi kiggede også på undergrupper, som ikke havde nogen psykiatrisk historik og ingen tidligere problemer, og vi fandt stadig en markant større risiko for selvmord. Så jeg tror ikke, det er hele historien,« siger Redelmedier.

En mere sandsynlig forklaring er, at hjernerystelser resulterer i hjerneskader, som patienten måske aldrig helbredes for, og som kan øge risikoen for psykisk sygdom. Den sidste mulighed er, at nogle patienter for hurtigt genoptager hverdagslivet, hvilket fører til overanstrengelse og frustration – og i værste fald depression og selvmord.

Læs mere på Videnskab.dk: Fremtiden: Udvikler vi os stadig?

Det nye studie er baseret næsten en kvart million voksne i Ontario, Canada, som inden for en 20-årig periode blev diagnosticeret med en mild hjernerystelse. De mere alvorlige tilfælde, som eksempelvis resulterede i indlæggelser, blev ikke medtaget.

Der var mere end 660 selvmord blandt forsøgspersonerne. Det svarer til 31 årlige dødsfald per 100.000 personer, hvilket er tre gange så højt som for den gennemsnitlige befolkning. Den forhøjede risiko for selvmord var uafhængig af demografi og tidligere psykiatriske lidelser, men den steg ved flere tilfælde af hjernerystelser.   

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Yoga forbedrer din indlæring

Hunde kan læse menneskers følelser