Pædagogernes formand: Vi går ud sammen, og vi skal hjem sammen
Der er ikke mange sandkorn tilbage i timeglasset. Sådan lyder det fra Elisa Bergmann, der er formand for BUPL. Foto.Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Formanden for pædagogerne, Elisa Bergmann, tvivler på, at forligsmanden vil udsætte de varslede konflikter.

Der skal ske noget helt afgørende i slutspurten om overenskomsterne for de ansatte i staten og regionerne, før det kan komme på tale at udsætte den varslede konflikt. 

Det er vurderingen fra pædagogernes formand, Elisa Bergmann. Hun sår dermed tvivl om et udspil fra FOA-formand Dennis Kristensen, der tidligere mandag opfordrede forligsmanden til at udsætte strejker og lockout.

Ifølge FOAs formand, der taler på vegne af den samlede gruppe af LO-forbund i Forligsinstitutionen, er der nu så meget bevægelse i forhandlingerne på det kommunale område, at en konfliktudsættelse vil give mening.

- Vi har set, at arbejdsgiverne har bøjet sig, og vi har også bøjet os. Så jeg synes, at vi skal bruge lidt ekstra tid på at nå et forlig, sagde Dennis Kristensen til TV2 News mandag morgen.

Om forligsmanden vil udsætte den varslede konflikt, afhænger af, hvad der kommer ud af dagens forhandlinger. I sit nyhedsbrev noterer BUPL-formand Elisa Bergmann sig, at der ikke er 'mange sandkorn tilbage i timeglasset'. Tirsdag er sidste frist for at nå et forlig. 

- Forligsmand Mette Christensen har allerede udsat konflikten én gang. Hun kan vælge at gøre det igen, hvis hun vurderer, at der stadig er fremgang i forhandlingerne. Jeg vil dog umiddelbart mene, at der skal ske noget helt afgørende på regionernes og statens område i dag, før en udsættelse kan komme på tale, skriver Elisa Bergmann.

Hun kommer også ind på ideen om at fravige strategien om, at overenskomsterne skal på plads på både staten, kommunerne og regionernes område, før lønmodtagerne vil slå til. Det er FOAs formand, støttet af formanden for landets socialpædagoger, Benny Andersen, der har fremsat ideen. Den køber Elisa Bergmann imidlertid ikke.

- Både FOA-formand Dennis Kristensen og Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, har luftet tanken om, at der bør landes aftaler, der hvor det er muligt. Og at det altså dermed kan ende med konflikt i en sektor, men forlig i en anden, skriver Elisa Bergmann og uddyber:

- Hvis den strategi skal virke, så forudsætter det, at der skabes en dominoeffekt. Så en aftale på for eksempel regionernes område kan få kommunerne og staten til at følge med. I min bog står musketereden ved magt. Vi går ud sammen – og vi skal hjem sammen, pointerer Elisa Bergmann.

Efter 21 timer forlod forhandlerne på det kommunale område Forligsinstitutionen mandag morgen. Herefter tog regionerne over, og klokken 17 er forhandlerne på statens område indkaldt. 

Tirsdag har forligsmanden indkaldt forhandlerne fra alle tre områder samtidig. Det er løn, lærernes arbejdstid og retten til betalt spisepause, der er de centrale temaer i forhandlingerne om de 750.000 offentligt ansattes overenskomster. 

Tirsdag er sidste frist for at få aftaler på plads for at undgå, at den varslede konflikt bliver til virkelighed. Forligsmanden har mulighed for at udsætte konflikten i endnu 14 dage. 

 Læs Avisen.dk’s dækning af OK18