Pædagoger sælger pensionspenge i fagforeningskritisk supermarkedskæde
Walmart har butikker i 28 lande på verdensplan. Walmart blev stiftet i 1962 af Sam Walton. Walton-familien er i dag en af verdens rigeste familier. Foto: Carlo Allegri/Ritzau Scanpix/Reuters/Arkiv
Pædagogernes Pension kan ikke længere acceptere de holdninger, den amerikanske supermarkedsgigant Walmart har til fagforeninger. De vil nu sælge for 29 millioner kroner aktier i virksomheden.

Medlemmer af fagforeninger er blevet truet, og butikker med organiserede medarbejdere er blevet lukket. Det har længe været virkeligheden i USA hos en af verdens største supermarkedskæder Walmart.

Alligevel har Pædagogernes Pension, PBU, der er pensionsselskab for medlemmer af fagforeningen BUPL, haft aktier for cirka 29 millioner kroner i Walmart. Men det skal være slut nu, efter at pensionsselskabets delegerede har stemt for at 'blackliste' supermarkedsgiganten.

Det har ikke været muligt at få et interview med Pædagogernes Pension. Men i en mail skriver CEO Sune Schackenfeldt, at tiden var inde til at sige stop for investeringen.

"Trods en positiv udvikling i forhold til miljøansvar og indsats mod børnearbejde hos underleverandører har der ikke været nævneværdige ændringer i Walmarts negative holdning til den amerikanske fagbevægelse, som vi ellers havde håbet, efter at der kom en ny CEO for fire år siden," skriver Sune Schackenfeldt til Avisen.dk.

"Vi har derfor helt åbent spurgt vores delegerede - vores pædagoger - om de mente, vi skulle blackliste Walmart på den baggrund. Det gjorde de. Vores delegerede er vores værdimæssige kompas, og de har meget stor indflydelse på, hvordan vi indretter os".

Pensionsselskaber med penge i Ryanair i november 2017.
Artiklen fortsætter under grafikken

'Uacceptable' holdninger

Tilbage i november understregede udviklingsdirektør i Pædagogernes Pension, Jan Kæraa Rasmussen, overfor Avisen.dk, at Walmarts holdninger til fagforeninger var 'uacceptable'.

Dengang var man dog ikke klar til at trække stikket på investeringen. Det var nemlig vigtigt, at Walmart fik kritik fra investorerne internt, lød forklaringen. Det skete efter at psykologerne og magistrenes pensionsselskab, MP Pension, solgte deres aktier. 

Men det har altså ændret sig nu. Og selvom Sune Schackenfeldt oplyser, at det formelt set er bestyrelsen, der afgør investeringens fremtid, lægges der op til at sælge aktierne.

"Der må selvfølgelig være en bagkant for, hvor lang tid vi kan være i kritisk dialog med virksomheden. Vores delegerede mener, at den tid er kommet nu," fastslår Sune Schackenfeldt.

BUPL: Vi kunne ikke gøre mere

Fagforeningen BUPL er repræsenteret med to medlemmer i PBU's bestyrelse. Hovedkasserer i BUPL's forretningsudvalg Lasse Bjerg Jørgensen fortæller til Avisen.dk, at det var på tide at sige stop for investeringen.

- Det er klart, at når vores strategi ikke har båret frugt, så må vi gøre regnearket op og spørge os selv: 'Hvad skal vi så gøre'? I det her tilfælde var det så grelt, at vi ikke kunne gøre mere, siger Lasse Bjerg Jørgensen til Avisen.dk.

- Walmart har ikke rokket sig i i forhold til at skabe bedre forhold for medarbejderne. De er heller ikke blevet mere åbne for, at medarbejderne organiserer sig, siger Lasse Bjerg Sørensen.

Det er vigtigt for BUPL, at deres medlemmers pensionspenge forvaltes udfra et etisk perspektiv. Det indebærer blandt andet, at man er kritisk overfor virksomheder, man har aktier i.

- Når jeg kigger ud i verden, er mit indtryk, at PBU bliver betragtet som en seriøs spiller, når det gælder etiske investeringer. Det er vigtigt for os, at der fortsat arbejdes efter FN's Global Compact, og at der aktivt tages stilling til, hvad PBU ejer, siger Lasse Bjerg Jørgensen.

FN's Global Compact dækker over ti retningslinjer for virksomheders arbejde med samfundsansvar og bæredygtighed.