Lægen Jacob om pensionspenge i Ryanair: Sælg aktierne nu!
Jacob Isøe Klærke mener, at Lægernes Pensionselskab bør sælge deres aktier i Ryanair. (Foto: Foto: Privat)
Skuffet medlem af Lægeforeningen har penge investeret i Ryanair.

Lægernes Pensionselskab har aktier for næsten 60 millioner kroner i Ryanair, og det har skabt storm omkring ikke kun pensionsselskabet, men også omkring Lægeforeningen.

Lægernes Pension er obligatorisk for alle læger, der er omfattet af en overenskomst. Det betyder i praksis, at medlemmerne af Lægeforeningen har deres pension stående i Lægernes Pension og dermed også i Ryanair.

- Jeg synes, det er træls. Det er nogle gange et stort ord på jysk, og det er det i den her situation, siger Jacob Isøe Klærke, der er blogger for Avisen.dk, læge og spidskandidat til Regionrådet i Region Midt for SF og fortsætter:

- På trods af, at vi som læger får en højere løn end mange andre i det her land, så mener jeg, at vi bør være solidariske med hinanden på tværs af samfundet. Derfor mener jeg også, at vi skal sikre, at vi ikke støtter virksomheder med dårlige arbejdsvilkår for de ansatte eller at virksomhederne undergraver arbejdstagernes arbejdsforhold.

Kritik for løn- og ansættelsesvilkår

Ryanair har flere gange mødt kritik fra fagbevægelsen for deres løn- og ansættelsesvilkår. Blandt andet vil de ikke tegne overenskomster for deres ansatte.

Og Lægernes Pension er med til at støtte med investeringer i det irske selskab for op imod svimlende 60 millioner kroner.

Det er netop her kæden hopper af for Jacob Isøe Klærke:

- Jeg havde opfattelsen af, at de var gode til at træffe etiske beslutninger. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan jeg selv ville have haft det, hvis et andet pensionsselskab med tilknytning til fagbevægelsen investerede i selskaber, der er med til at forringe arbejdsforholdene for mig, siger Isøe Klærke.

Flere grimme sager om pension

Der har i den seneste tid kørt flere historier om pensionsselskaber, der investerer penge i virksomheder med tvivlsomme arbejdsforhold for deres ansatte

Blandt andet har PensionDanmark, hvor 3F og Dansk El-Forbunds medlemmer har deres pensionsopsparinger, aktier til en værdi af 47 millioner kroner i Tesla.

I alt har otte danske pensionsselskaber værdier for cirka 140 millioner kroner i den amerikanske bilgigant, der er berygtet for et utal af arbejdsulykker, ringe løn og forbud mod fagforeninger for de 10.000 ansatte på Teslas amerikanske fabrikker.

Hos Lægernes Pension erkender man, at der er udfordringer ved den måde, Ryanair agerer over for de ansatte.

- Vi er opmærksomme på problematikken og har løbende været i dialog med Ryanair om at overholde ILO (den internationale arbejdsorganisation under FN, red.) konventioner for arbejdstagerrettigheder, skriver administrerende direktør Chresten Dengsøe i en mail til Avisen.dk.

Han oplyser, at man aktivt bruger ejerskabet på at forsøge at præge selskabet:

- At sælge aktierne er den sidste udvej, når muligheden for at påvirke er udtømt. Det mener vi ikke, at den er.

Lægernes Pensionselskab bør sælge

Tilbage hos Jacob Isøe Klærke er der dog ikke meget sympati for den holdning. Han mener derimod, at Lægernes Pensionselskab bør tage en ny diskussion omkring de etiske retningslinjer i pensionsselskabet.

- Som forbruger ved man ikke noget om, hvor pengene i pensionsselskaberne er investerede. Der ser man bare, hvad der bliver indbetalt, og hvor stor opsparingen er. Det burde være muligt at finde lige så gode investeringer i bedre virksomheder, og Lægernes Pensionselskab bør sælge deres aktier i Ryanair, Jacob Isøe Klærke.

via Listen To News