Den danske statskasse blev lænset for milliarder af kroner, da en række aktører uberettiget fik udbytteskat retur.
Mandag begynder en civil erstatningssag ved Retten i London, hvor Skattestyrelsen forsøger at få så stort et beløb som muligt tilbage af de 12,7 milliarder kroner, som blev taget af statskassen.
Få et overblik over forløbet her:
* I 2015 blev det af danske myndigheder opdaget, at der angiveligt var blevet svindlet med refusion af udbytteskat for cirka 12,7 milliarder kroner. Det skulle være sket i perioden 2012-2015.
* I 2018 har danske myndigheder sagsøgt en lang række aktører i Storbritannien og vil føre en civil erstatningssag mod 64 for at få nogle af pengene retur.
Aktørerne er både pensionsplaner og selskaber, der uretmæssigt har søgt og fået refusion af udbytteskat, samt aktører, der har medvirket til den formodede svindel.
* Der begynder et årelangt juridisk tovtrækkeri i London, for de sagsøgte kæmper imod og vil have sagen afvist. De argumenterer for, at sagen handler om skat, og at britiske domstole ifølge 300 år gammel lov ikke må føre andre landes skattesager.
Danmark taber sagen i første instans og får altså et nej til at måtte føre sagen, men i november 2023 omstøder den britiske højesteret afgørelsen og giver grønt lys til sagen. Sagen handler ikke om skat, men om at søge erstatning for bedrageri, lyder det.
* Der afsiges efter planen dom i den civile erstatningssag i London i april 2025.
* De danske myndigheder har også anlagt civile søgsmål i andre lande. Samlet set er der anlagt retssager mod cirka 500 selskaber og personer i USA, Canada, Dubai, Malaysia, England og Danmark.
* Skatteforvaltningen mener, at der i langt de fleste af de civile sager er anvendt forfalsket dokumentation for at få udbytteskat uberettiget refunderet. Og at fupdokumentationen var udarbejdet af uafhængige tredjemænd.
* Foruden den britiske civilretlige sag og de andre civile retssager er der i Danmark også rejst tiltale mod ni personer, som anklagemyndigheden vil stille strafferetligt til ansvar i udbytteskattesagen. I to af sagerne er der afsagt dom.
Briten Guenther Klar har anket sin dom på seks års fængsel for uberettiget at have fået udbetalt 320 millioner kroner, mens briten Anthony Mark Patterson har modtaget sin dom på otte års fængsel for medvirken til bedrageri med udbytteskat for 8,4 milliarder kroner.
Britiske Sanjay Shah er formodet bagmand og er tiltalt for bedrageri for ni milliarder kroner og forsøg på bedrageri for yderligere 553 millioner kroner. Sagen mod ham er i gang og bliver muligvis afgjort inden udgangen af 2024.
Kilder: Skattestyrelsen, DR, Politiken.
/ritzau/