Oppositionens bulldog fik intet ben på Sass
Helle Thorning vil ifølge oppositionen ikke lægge proceduren for sikkerhedsgodkendelse frem. Statsministeren selv siger, at hun ikke kan. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Statsministeren kom i krydsild under en debat i Folketinget. Kun en sætning slap ud om den manglende sikkerhedsgodkendelse af Henrik Sass.

Èn sætning slap ud af statsministeren om Henrik Sass Larsens sikkerhedsgodkendelse, da hun i Folketinget stod over for oppositionens bulldog Claus Hjort (V) og terrieren Inger Støjberg (V).

Claus Hjort Frederiksen vil høre om der er brugt en standardprocedure vedrørende Sass Larsens sikkederhedsgodkendelse til minister.

Men her veg statsministeren uden om med det samme svar på flere spørgsmål.

"Der er ikke tradition for at statsministeren udtaler sig videre om sikkerhedstjek af ministre. Den tradition synes jeg skal opretholdes. Jeg hverken kan eller vil kommentere den konkrete sag eller de procedure, der anvendes," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Ordet 'kan' har statsministeren tidligere brugt om muligheden for at uddybe Sass Larsen-sagen. Inger Støjberg vil vide, hvor i loven, der står, at regeringschefen ikke kan udtale sig om proceduren.

Men her fik hun samme svar som Claus Hjort. Statsministeren kan og vil ikke gå ind i sagen.

Senere ville Inger Støjberg vide, om der er ændret på proceduren for sikkerhedsgodkendelse, for at høre, hvem man kan tale med og mødes med, hvis man gerne vil være minister.

"Når man stiller samme spørgsmål, så må man forberede sig på at få samme svar," lød det fra Helle Thorning og gentog den omtalte sætning, men åbnede dog op til sidst med et ny variant.

"Jeg tror ikke, at Inger Støjberg er i tvivl om, hvem hun må tale med, eller hvordan hun skal gebærde sig i det offentlige rum."

Ifølge Venstre så kan statsministeren godt svare på spørgsmålet, men det drejer sig i højere grad om vil.

"Jeg anerkender, at der er en interesse for det, men jeg hverken kan eller vil gå ind i sagen," sluttede statsministeren.

faktaboks

Det spurgte de om:

- Inger Støjbjerg (V)

Hvad er det specifikt for et retsgrundlag, som statsministeren henholder sig til, når hun gentagne gange siger, at hun ikke "kan" oplyse procedurerne i forbindelse med sikkerhedsgodkendelse af kommende ministre?

Kan statsministeren bekræfte Henrik Sass Larsens beskrivelse af hændelsesforløbet, jf. det notat, han fremlagde i Weekendavisen omkring den manglende sikkerhedsgodkendelse?

- Claus Hjort (V)

Er det statsministerens opfattelse, at statsministeren i forbindelse med sikkerhedsgodkendelsen af Henrik Sass Larsen fulgte den hidtidige praksis?