Nye regler på vej: Dagpenge til udlændinge efter én dags arbejde
EU-parlamentet mener, at borgere fra andre EU-lande skal kunne få dagpenge efter én dags ansættelse i Danmark. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/arkiv)
EU-Parlamentet foreslår, at polakker, spaniere og rumænere skal kunne få understøttelse med det samme, hvis de flytter til Danmark.

Står det til EU-Parlamentet vil det fremover være muligt for en borger fra et andet EU-land at rejse til Danmark og modtage danske dagpenge stort set med det samme. Det skriver Fagbladet 3F.

Det er konsekvensen af en beslutning, som et flertal i EU-Parlamentet i Bruxelles har truffet tirsdag. Her vedtog parlamentet sin holdning til EU’s kommende forordning om social sikring.

Den handler blandt andet om, hvor let det skal være at tage dagpenge med over landegrænser fra ét EU-land til et andet.

3F frygter for konsekvenserne:

- Hvis man fremover kan modtage dagpenge efter kun én dags arbejde, bliver dagpengesystemet sat under pres, siger Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse (3FA).

Hun frygter for hele systemets fremtid:

- Der er alvorlig fare for, at danske politikere bliver nødt til at overveje, om staten fremadrettet vil kunne fortsætte med at bidrage til finansieringen af dagpengesystemet.

I dag har mange 3F’ere korte opsigelsesvarsler, fordi de kan få dagpenge, når de bliver ledige.

- Hvis arbejdsløse ikke længere vil kunne få dagpenge, vil det øge kravet om længere opsigelsesvarsler. Antallet af jobåbninger vil blive mindre, fordi virksomhederne vil være tilbageholdende med at opslå ledige stillinger. Og så vil virksomhedernes konkurrenceevne blive dårligere. Alt i alt er det negativt for danske lønmodtagere, virksomheder og den danske samfundsøkonomi, siger Eva Obdrup.

EU-Kommissionen kom med sit forslag til ny lovgivning på området tilbage i december 2016.

I forslaget til en ny forordning om social sikring står der, at man skal kunne modtage dagpenge i et andet EU-land efter at have været tre måneder i job.

Det førte til protester fra den danske regering. Protester, som blev fejet af bordet fra EU-Kommissions side.

I juni i år nåede de 28 beskæftigelsesministre frem til en holdning til forslaget om ny forordning.

Den er endnu mere flink over for udenlandske arbejdere: Her skal man kun arbejde i én måned, før man kan få dagpenge. Og nu mener Parlamentet altså, at man skal kunne få dagpenge efter én dags ansættelse.

Forordningen lægger også op til, at man skal kunne tage dagpenge med til udlandet for at søge job i seks måneder i stedet for de tre måneder, der gælder i dag.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er langt fra begejstret over dagens afstemning:

- Trods en meget aktiv dansk indsats i forhandlingerne, har vi i både Rådet og nu også Europa-Parlamentet måtte konstatere, at en stor gruppe af lande og europaparlamentarikere ikke deler vores synspunkter, skriver ministeren i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F.

Troels Lund Poulsen forsikrer, at han går ind for et EU med et tæt samarbejde.

- Men vi skal også være i stand til at se på realiteterne. Og her er det altså sådan, at der er meget stor forskel på leveomkostningerne i Danmark og i et land som Rumænien, lyder det fra ministeren.

Nu starter processen med triolog-forhandlinger. Her skal Kommissionen, Rådet og Parlamentet blive enige om den endelige lovtekst. Det skal ske inden valget til EU-Parlamentet til maj næste år. Ellers ryger forslaget på gulvet.

Den danske regering vil gøre sit til at præge forhandlingerne:

- Vi vil selvfølgelig fortsætte med en aktiv dansk indsats i de kommende forhandlinger mellem EU-Kommissionen, Rådet og Parlamentet. Hvis de forhandlinger hastes igennem inden det kommende Europa-Parlamentsvalg, frygter jeg, at det endelige resultat bliver et kompromis, som ingen EU-lande reelt kan være tilfredse med, advarer Troels Lund Poulsen. 

Fagbladet 3F
via Listen To News