Ny forskning: Kan måske kurere alle kræftsygdomme

Verden
Det er forskere på Cardiff University, der står bag opdagelsen. Arkivfoto. (Foto: Ritzau Scanpix)

Forskere kan være tæt på at finde en universel behandling mod cancer.

Én effektiv behandling til alle kræftformer. Det har i årevis været forskernes drøm. Og den drøm kan muligvis være ved at gå i opfyldelse.

Det skriver BBC.

Det er et hold forskere fra Cardiff University, der i laboratoriet har opdaget en metode til at dræbe cancer-celler fra prostata-, bryst- og lungekræft.

Endnu er metoden ikke blevet testet på mennesker, men forskerne mener, den har enormt potentiale. Selv om udviklingen endnu er på et tidligt stadie.

Det handler om de såkaldte T-celler, som er en del af vores immunforsvar. Immunterapi med T-celler findes allerede, men behandlingen har hidtil været begrænset til meget specifikke kræftformer. Og har ikke haft megen virkning på eksempelvis store kræfttumorer.

Det nye er, at forskerne har fundet en særlig T-celle med receptorer på overfladen, der kan finde og angribe cancer-celler i en lang række forskellige kræftformer.

I praksis vil det betyde, at kræftpatienten afgiver en blodprøve. Herfra udtages T-cellerne og modificeres, så de bliver i stand at finde og angribe de syge kræftceller. Herefter sprøjtes de modificerede celler tilbage i patientens krop.

Endnu er forskningen kun blevet testet på dyr, og sikkerheden skal kontrolleres, for man begynder med forsøg på mennesker. Men potentialet er enormt.

 – Her er en chance for at behandle enhver patient. En slags alt-i-en-behandling. Det er en enkelt T-celle, som kan være i stand til at angribe og ødelægge mange forskellige typer kræft, siger professor Andrew Sewell til BBC.

BBC har en udførlig og mere teknisk beskrivelse af opdagelsen. Den finder du her.

 

 

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko