Digitale løsarbejdere Ny forsikring er "betydeligt dårligere": Ingen hjælp til invalide
Adam Sebastian Hjorth og Happy Helper laver nu en forsikring for dem, der gør rent gennem platformen. Foto: Kathrine Albrechtsen, Villabyerne, Iris/Scanpix
En ny type ulykkesforsikring skal skabe tryghed for dem, der arbejder igennem digitale platforme. Men hvis du kommer alvorligt til skade, er den ikke meget værd.

Hvis du er udsat for en arbejdsulykke, mens du er på arbejde i eksempelvis en rengøringsvirksomhed, kan du få en arbejdsskadeerstatning på op til en million kroner, hvis du kommer rigtig alvorligt til skade. Og du kan få penge hver måned, hvis du mister noget af din arbejdsevne.

Det kan du ikke, hvis du gør rent igennem platformen Happy Helper, men det vil virksomheden nu gøre noget ved.

- Vi har som den eneste platform, sammen med TRYG, strikket en form for ulykkesforsikring sammen, som giver dem en erstatning, hvis de skulle være så uheldige at komme til skade selv eller ødelægge noget i hjemmet, siger Adam Sebastian Hjorth, der er medejer af Happy Helper.

Men ulykkesforsikringen kan ikke sammenlignes med den arbejdsskadeforsikring, som man har, hvis man er ansat i en virksomhed, understreger Michael Juhler-Nøttrup fra TRYG.

- Vi har lavet en ulykkesdækning, så Helperne har en grundlæggende tryghed ved, at hvis der sker noget med dem, mens de er ude at gøre rent, så har de den her dækning, fordi de bruger Happy Helper-platformen. Den giver en tryghed, hvis man brækker en arm eller på anden måde kommer til skade, men jo ikke der, hvor man bliver invalid og helt mister erhvervsevnen, siger han.

Sådan dækker en arbejdsskadeforsikring

Hvis du er ansat, skal din arbejdsgiver tegne en arbejdsskadeforsikring for dig. Hvis du er selvstændig, kan du selv vælge at tegne en arbejdsskadeforsikring. Det giver dig ret til:

Godtgørelse for varige men

-       Op til 1.032.000 kroner, hvis du bliver helt invalid

-       Erstatningen fastsættes efter, hvor mange men du har efter skaden

-       Erstatningen bliver mindre jo ældre du er, når du får skaden

Erstatning for tab af erhvervsevne

-       Op til 394.018 kroner hvert år indtil pensionsalderen, hvis du slet ikke kan arbejde

-       Erstatningen fastsættes efter, hvor meget af din erhvervsevne, du har mistet

-       Erstatningen beregnes med udgangspunkt i din årsløn

-       Du får 394.018 kroner om året, hvis din årsløn har været 516.000 kroner. Hvis du årsløn har været mindre, bliver erstatningen mindre.

Betaling af behandlingsudgifter

Erstatning til børn og ægtefæller ved dødsfald

Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

UDVID

En ulykkesforsikring er ikke noget ordentligt alternativ til den arbejdsskadeforsikring, som alle andre rengøringsarbejdere er omfattet af, mener Morten Eriksen, der er formand for fagforeningen Landssammenslutningen for Rengøring og Service under Serviceforbundet.

- De er jo betydeligt dårligere stillet end alle andre. Også fordi de ikke har en pensionsopsparing, hvor der typisk følger en forsikring med, siger han.

Flere forsikringer på vej

Mens en almindelig arbejdsskadeforsikring bliver betalt af arbejdsgiveren, er det dem, der arbejder igennem Happy Helper, der selv indbetaler til ulykkesforsikringen. Og de betaler kun fem kroner for hver time, de arbejder igennem platformen.

Det er et helt nyt forskringskoncept, som er udviklet specielt til Happy Helper. Det er den forsikring, de andre platforme, som formidler arbejdskraft, nu skeler til. Blandt andre Handyhand, der er ved at lave en lignende forsikring til dem, der arbejder igennem deres platform.

Hvis du kommer rigtig slemt til skade, mens du arbejder for Happy Helper, er det højeste beløb, du kan få udbetalt, 500.000 kroner i erstatning. Der udover kan man få et engangsbeløb på 10.135 per ulykke og dækket udgifter til fysioterapeut og kiropraktor.

Hvis du er dækket af en arbejdsskadeforsikring, er det højeste beløb, du kan få udbeltalt 1.032.000 kroner, men det er kun, hvis du bliver helt invalid. Hvis din men-grad bliver fastsat til 50 procent, får du udbetalt 430.000 kroner.

Hvis din arbejdsevne også bliver nedsat, får du et beløb udbetalt hver måned. Det afhænger af, hvor meget din arbejdsevne er nedsat og hvor stor en indkomst du har haft. Hvis din årsløn har været 516.000 kroner, før du kom til skade, og din arbejdsevne nu er 50 procent nedsat, kan du få 197.009 kroner hvert år i erstatning for tabt arbejdsevne.

Hvis du arbejder igennem en platform, men gerne vil være sikker på, at du har en lige så god forsikring som alle andre, hvis du kommer alvorligt til skade på arbejdet, skal du tegne en arbejdsskadeforsikring for dig selv som selvstændig.

via Listen To News