Norsk politi må tage skylden for Utøya-fejl
Politiforeningen i Oslo mener, at ledelsen må erkende fejl under Breivik-massakre. Advokater kræver fyringer.

Mandagens afsløringer af norsk politis mangelfulde indsats under massakren i Oslo og på øen Utøya sidste sommer skal have konsekvenser i toppen af politiledelsen.

Sådan lyder meldingen fra lederen af Oslos Politiforening, Sigve Bolstad, som mener, at polititoppen i Norge må tage ansvaret for det, der gik galt den 22. juli 2011.

- Meget af det, som står i rapporten, kommer til at berøre os i lang, lang tid. Vi må ind og se på, hvilke kompetencer norsk politi har, herunder den operative kompetence, siger han til Aftenposten.

Den såkaldte 22. juli-kommission rettede mandag en lammende kritik mod det norske beredskab og det norske politi i en rapport om terrorangrebet i Oslo og på Utøya.

Rapporten konkluderede blandt andet, at bombeangrebet mod regeringskvarteret i Oslo kunne være forhindret, hvis allerede vedtagne sikkerhedsforanstaltninger havde været iværksat på effektiv vis.

Desuden havde det været muligt med en hurtigere politiaktion på Utøya, og gerningsmanden - Anders Behring Breivik - kunne have været anholdt tidligere.

Flere bistandsadvokater går skridtet videre og kræver, at de ansvarlige i politiledelsen går af.

- Der må ske store omvæltninger i politiet. Politidirektør Øystein Mæland har taget meget lidt ansvar siden 22. juli.

- Vi må have personer med bedre dømmekraft end ham, når politiet skal i gang med det omfattende arbejde, som er nødvendigt i agenturet, siger bistandsadvokat Arne Seland Seland til Dagsavisen.

Også advokat Sjak Haaheim, der bistår mange af de personer, som sejlede ud mod Utøya 22. juli for at redde de unge fra Breviks kugler, kræver fyringer.

- Nu forventer jeg, at politidirektøren og en række ledere under ham vurderer deres stillinger. Hvis de ikke er i stand til det, må andre gøre det for dem, siger han til avisen Klassekampen.

Allerede efter Brevik-rapporten blev offentliggjort mandag, var bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i medierne med en lignende kritik.

/ritzau/NTB