NASA forudser Danmarks druknedød
(Foto: )
Den globale opvarmning bliver dobbelt så varm som hidtil antaget – og det betyder, at havene vil oversvømme store dele af Danmark. Nyt studie fra NASA vækker opsigt herhjemme.

Det lyder som noget, det i første omgang er svært at tro på: Selv hvis vi holder os på EU s grænse for, hvor mange drivhusgasser, der må være i luften, vil vandstanden i havene i fremtiden stige med 75 meter.

Dermed vil størstedelen af Danmark drukne. Desuden vil temperaturen stige med seks grader i stedet for tre, som man har troet hidtil.

Det er det dystre budskab fra anerkendte klimaforskere fra USA s rumfartsorganisation NASA.

»Vi har fundet ud af, at det mål, vi alle sætter os, er en katastrofe – en garanteret katastrofe,« siger klimaforsker James Hansen til avisen The Guardian.

Al isen smelter

James Hansen hentyder til EU s mål for, hvor mange drivhusgasser, der må være i atmosfæren. Indholdet bør ikke være højere end 450 såkaldte parts per million (ppm). Lige nu er tallet på cirka 380 ppm, men hvis vi fortsætter med at forurene som nu, vil tallet stige yderligere og nå over de 450 parts per million. Derfor vil det være en katastrofe at holde sig til EU s anbefalinger, forudser James Hansen.

»Hvis vi bliver længe nok på 450 ppm, vil al isen smelte. Og det betyder altså en øget vandstand på 75 meter,« siger James Hansen.

Og der skulle være gods nok i afsenderen på den uhyggelige melding. James Hansen bliver af både den danske meteorolog og klimaforsker Eigil Kaas og den norske klimaekspert Asgeir Sorteberg beskrevet som en kontroversiel men også meget anerkendt forsker.

Eigil Kaas mener derfor, at vi skal tage undersøgelserne alvorligt.

»Hvis han har ret, så skal vi handle endnu hurtigere, end vi hidtil har troet. Så er vi nødt til at gøre noget aktivt for yderligere at begrænse vores CO2-udslip,« siger Eigil Kaas og forklarer, at det for eksempel kunne være med øget fokus på forskere, der arbejder med vedvarende energikilder.

Ifølge Eigil Kaas er James Hansens skrækscenarie dog ikke lige om hjørnet.

»Der vil gå flere hundrede år, før luften og vejret har reageret fuldt på et højere CO2-indhold. Og endnu længere, hvis vi taler om, hvornår isen vil være smeltet,« siger Eigil Kaas.

For 35 millioner år siden indeholdt luften kun 100 ppm mere end EU s grænse i dag. Dengang var der ikke var noget is på jorden.

faktaboks

Når indholdet af drivhusgasser i atmosfæren stiger, kravler temperaturen også op.

NASA har undersøgt kalk i havbunden og fundet ud af, hvor varmt det var for 35 millioner år siden i forhold til indholdet af CO2 i atmosfæren.

Det kan sige noget om, hvor meget CO2 vi kan tillade os at have i luften i dag.

Læs hele undersøgelsen på www.columbia.edu

via Listen To News