Julefrokost-sæsonen er over os. De fleste elsker en uformel og lystig sammenkomst med kollegerne, men nogle medarbejdere risikerer - foruden en gedigen brandert - også en roskildesyge, når frokosten er overstået.
Og er man syg i forvejen, skal man tænke det godt igennem, om man overhovedet skal tage af sted.
Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Julefrokost-buffeten kan nemlig være en decideret smittebombe fyldt med bakterien norovirus, som smitter, når mange tager mad fra den samme buffet. Eller også kan køkkenmedarbejdere bære rundt på virussen og videregive den, når de tilbereder den lune leverpostej og lækre risalamande.
For at undgå sygemeldinger efter julefrokosten har Fødevarestyrelsen udsendt fem gode råd, så du kommer sikkert igennem snapsegildet.
- Hold dig fra buffeten, hvis du er syg med opkast eller diarré – du smitter andre
- Vask hænder grundigt efter toiletbesøg – og inden du går til buffeten
- Brug tænger og skeer til at tage maden med
- Sig til køkkenet, hvis serveringsbestikket til fadet er faldet ned i maden
- Hold om brødet med et klæde, når du skærer det
- Tag en ny tallerken ved en ny portion.