Landsforenings krav til Københavnsk modeuge: Sundhedstjek alle modeller

Efter test for spiseforstyrrelser hos 16-årige modeller på job for Købehavns modeuge ser foreningen bag gerne, at testen i fremtiden omfatter alle modeller. I modebranchen er man klar, men det kræver både tid og penge.
Dansk modetøj vises frem i stor stil under modeugen i København.
Dansk modetøj vises frem i stor stil under modeugen i København. Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix

Alle modeller til modeugen i København bør gennemgå et sundshedstjek.

Opfordringen kommer fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

I denne uge har modeller målrettet gået ned ad catwalken. Det har de gjort mange gange før, men i år er det sket med øget fokus på de helt unge modellers helbred.

Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade har for første gang testet modellernes sundhed. I første omgang har det kun været de 16-årige modeller, der er blevet tjekket. Og i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade ser man gerne, at modebranchen fremover vil finde pengene til at få testet alle modeller uanset alder.

- Risikoen for spiseforstyrrelser er også til stede i andre aldersgrupper. Hvis modebranchen er klar til at steppe op og teste alle modeller, så ser vi på det, siger Steen Andersen Ledsager, generalsekretær i foreningen.

Kreativ chef i brancheorganisationen Dansk Mode og Tekstil, As Øland, sidder i styregruppen i organisationen Modebranchens Etiske Charter, der kæmper for danske modellers helbred og trivsel. Her ser man også gerne, at alle modeller i fremtiden skal testes, men udsigten er ikke til, at det vil ske lige med det samme.

- Det tager enormt lang tid at teste alle de her modeller. Det er både et spørgsmål om økonomi, men der er også rigtig meget logistik forbundet. Alle modellerne skal kontaktes og de skal finde tid til at blive testet. Derfor lovede vi først og fremmest, at de 16-årige, der går på catwalk til modeugen, er blevet sundhedstjekket. Men det er helt klart ambitionen, at alle modeller en dag skal testes, siger As Øland.

Det betyder, at man fra næste år kun har fundet penge til også at sundhedstjekke de 18-årige.

Glad for resultaterne

Sunhedstjekket i år viste, at tre ud af 40 16-årige modeller kan være i fare for at udvikle en spiseforstyrrelse. Bekymringen er dog ikke større end at de tre modeller, har passet deres arbejde under modeugen.

Testens resultater glæder As Øland.

- De fleste 16-årige er i en sårbar proces, hvor de skal finde sig selv. Derfor synes jeg, at det er rigtig dejligt, at der ikke er nogen, der har udvist svær bekymring, siger As Øland.

Danmark skal være foregangsland

I Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade glæder man sig over, at Danmark som det første land har valgt at sundhedsteste modeller. Han håber, at det kan anspore andre lande til at følge trop og indse, at det er vigtigt at fokusere mere på modellernes ve og vel.

Han påpeger, at det er vigtigt, at modelbureauerne som arbejdsgiver bliver opmærksom på, hvordan man kan forhindre, at modellerne udvikler spiseforstyrrelser.

- Vi vil gerne lære bureauerne mere om forebyggelse, så vi rådgiver dem, hvis nu der er en model, som de er i tvivl om, har det godt. Omvendt skal modellerne også vide, at det er et arbejde, og der er nogle krav, som man skal leve op til, siger Steen Andersen Ledsager.

Sådan blev modellerne testet

Det sundhedstjek, de 16-årige modeller på modeugen har været igennem, fokuserer udelukkende på modellernes psykiske helbred.

Modellernes fysiske helbred bliver ikke testet, da man ifølge Steen Ledsager Andersen ikke er i tvivl om at folk har en spiseforstyrrelse, når det er synligt for det blotte øje. Derfor laver man en mental test, der skal sikre, at man får fat i modellen, inden en eventuel spiseforstyrrelse udvikler sig.

Alle modellerne har fået en række spørgsmål, der skal sikre, at de er rustet til jobbet som model. Testen starter med en række generelle spørgsmål. Har modellen kastet op som følge af arbejdet, undlader de at spise forskellige former for mad og andre spørgsmål, hvor man tjekker om deres adfærd adskiller sig fra andre i deres aldersgruppe.

Har man på baggrund af deres svar mistanke om, at de kan lide af en spiseforstyrrelse, stiller man en række uddybende spørgsmål. Formålet med dem vil være at stille en diagnose.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.