Minister: USA bliver i Iran-aftale men Trump vil varsle sanktioner

Præsident Trump vil fredag undlade at bekræfte, at Iran overholder betingelserne i atomaftalen, siger USA's udenrigsminister, Rex Tillerson.

Hver tredje måned skal præsidenten erklære, om han mener, at Iran overholder betingelserne i aftalen fra 2015 eller ej.

Trump har to gange i løbet af sin præsidentperiode meddelt, at iranerne overholder aftalen.

Men det vil han ifølge sin udenrigsminister ikke gøre denne gang.

Trump ventes at tale klokken 18.45 dansk tid.

I talen ventes præsidenten at fremlægge en mere konfronterende tilgang til Iran, siger Tillerson.

USA er stærkt utilfreds med det iranske atom- og missilprogram og med, at Iran yder økonomisk og militær støtte til militante grupper i Mellemøsten, herunder Hizbollah og Hamas, siger Rex Tillerson.

Trump vil endvidere give det amerikanske finansministerium mulighed for at indføre sanktioner mod enkeltpersoner og dele af Irans militær, herunder også Revolutionsgarden.

Præsidenten mener, at Iran har fået en for stor belønning i form af de ophævede sanktioner. De fordele, andre lande får ud af aftalen, er i USA's øjne ikke tilsvarende, siger Tillerson ifølge Reuters.

- Det, vi lægger frem her, er den vej, som vi mener vil give os det bedste udgangspunkt for at forsøge at rette op på aftalen, siger den amerikanske udenrigsminister.

Han erkender, at det kan være, at det ikke lykkes.

- Det kan være, at vi ikke kan rette op på det. Og hvis vi ikke kan, kan det være, at vi ender med at forlade aftalen, siger han.

Trumps beslutning om at undlade at bekræfte, at Iran overholder sin del af atomaftalen, er ikke ensbetydende med, at USA trækker sig ud af aftalen.

Det havde Trump ellers lovet under valgkampen sidste år. Han har flere gange betegnet atomaftalen, som hans forgænger, Barack Obama, var med til at indgå, som "en forfærdelig aftale" og "den værste aftale nogensinde".

/ritzau/Reuters