Minister afviser Enhedslistens Nordsø-krav
Olieplatforme i Nordsøen har pumpet penge op i spandevis til Mærsk og andre på olieeventyr. Ministeren afviser dog, at advokater skal undersøge aftalen fra 2003. Foto: www.colourbox.com
Enhedslisten møder en lukket dør i Klimaministeriet, når de kræver en uvildig undersøgelse af Nordsø-aftalen.

Støttepartiets krav om at ekskludere embedsmændene fra "serviceeftersynet" af Nordsøaftalen, får nu ministeren på banen.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) vil nemlig ikke finde sig i "mistænkeliggørelsen" af sine medarbejdere.

"Jeg undrer mig lidt over det krav, fordi jeg har den opfattelse, at de offentlige medarbejdere i staten er statens tjenere og kun har det ønske at varetage statens interesse, så jeg synes det er en mærkelig mistænkeliggørelse af de offentlige medarbejdere," siger Martin Lidegaard til Newspaq.

Enhedslisten har krævet en uvildig advokatundersøgelse, men det nægter klima- og energiministeren at tage direkte stilling til. Regeringen er nemlig midt i at skrive grundlaget for serviceeftersynet, der skal laves af Nordsø-aftalen fra 2003.

Kravet kommer efter at Mærsk og andre på olieeventyr i Nordsøen angiveligt har tjent ti milliarder kroner mere, end man regnede med. Enhedslisten mener derfor ikke, at embedsmændene tilbage i 2003, gjorde det godt nok.

Derfor har Martin Lidegaard sat en dør på klem for at ændre aftalen, men han afviser det principielle ved at lade advokater gøre embedsmændenes job.

"Hvis man skulle følge det princip, som der bliver lagt op til her, nemlig at statens medarbejdere ikke må beskæftige sig med sager, som de beskæftigede sig med under en tidligere regering, så får det godt nok gyldne tider i den danske advokatbranche," forklarer han.

Virksomheder i Nordsøen har tjent store summer, fordi olieprisen er skudt kraftigt i vejret de seneste år.