Hvidhajer svømmer i Vesterhavet

Den frygtede haj fra Dødens Gab holder sommerferie nær Danmark
De hvide hajer lever især langs USA's kyster, ved Sydafrika, Australien og i Middelhavet. Det er hajer herfra, der har fundet til Nordsøen.
De hvide hajer lever især langs USA's kyster, ved Sydafrika, Australien og i Middelhavet. Det er hajer herfra, der har fundet til Nordsøen. Foto: Colourbox

De er kendt som glubske rovdyr, og gav alle et godt gys i filmklassikeren Dødens Gab fra 1975.

Men mens hajerne traditionelt holder til i varmere farvande sydpå, så har man de seneste år fundet flere spor af hajen i Nordsøen.

Dels har man fundet skambidte sæler i havet - dels fangede man faktisk i 2008 en hvid haj på film på mere end 70 meters dybde nær en boreplatform.

"Farvandene omkring Danmark er generelt for kolde til den hvide haj - men de kan komme herop om sommeren, mens de følger efter deres byttedyr. De søger så væk igen, når der bliver for koldt," siger Asbjørn Holm, der er museumsformidler på Fiskeri og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Han fortæller, at hajerne kan svømme langt, når de følger deres bytte - sandsynligvis er der tale om hajer fra Middelhavet, der besøger Nordsøen i sommer-perioden.

"Vi ved ikke særlig meget om hajerne i Nordsøen. Vi ser dem kun tilfældigt. Det er ikke noget, som nogen fisker specielt efter - og hvis man endelig gør, så er det mest held, hvis det lykkes," fortæller Asbjørn Holm.

Tidligere er det blevet diskuteret, om den globale opvarmning gjorde leveforholdene bedre for hvide hajer i Nordsøen, men det er ikke bevist.

Den hvide haj lever af store fisk, sæler, søløver og små hvaler. Og der er tale om en af de store hajer.

"Den er rigtig, rigtig stor. Den kan blive seks-syv meter lang - og det er også derfor, at den kan spise de store dyr," siger Asbjørn Holm. Hajen vejer et par tons - det samme som en mindre lastbil.

Asbjørn Holm understreger dog, at danske strandgæster ikke bør være bange for hajen.

"Den kommer ikke ind i de indre danske farvande - og jeg tror ikke, at der er nogen risiko for, at den kommer tæt på den jyske vestkyst. Heller ikke selvom her lever mange gråsæler. Det så vi kun i Dødens Gab" siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.