Enhedslisten tordner mod radikal trussel

Ballade i rød blok efter De Radikale har truet med at stå uden for regering, hvis dagpengeperioden forlænges.
Per Clausen vil ikke høre tale om ultimative krav i regeringsforhandlingerne.
Per Clausen vil ikke høre tale om ultimative krav i regeringsforhandlingerne. Foto: Rasmus Flindt Pedersen / POLFOTO

Midt i regeringsforhandlingerne rammer en alvorlig uenighed mellem de umage støttepartier bag Helle Thorning, Enhedslisten og De Radikale.

Det sker efter Marianne Jelved har medlt ud, at De Radikale ikke kan være med i regeringen, hvis dagpengeperioden forlænges fra sommeren.

"Jeg forstår slet ikke Marianne Jelveds udtalelser. Hun må da vide, at i politik er det sådan, at ingen partier kan kræve at få deres politik 110 procent gennemført. Det nytter jo ikke noget, at De Radikale når det handler om efterløn siger, 'vi kan tælle til 90, så efterlønnen skal fjernes'. Når det så handler om dagpenge, hvor vi andre mener, vi kan tælle til 90, så siger De Radikale, 'det har ingen betydning'. For uanset om man kan tælle til 90 eller ej, så skal De Radikale bare altid have deres vilje," siger Per Clausen til Newspaq.

"Hvis det er det, som er De Radikales indgang til de her forhandlinger, så har jeg meget svært ved at forestille mig, at De Radikale kan fortsætte med at være en del af en regeringsforhandling," lyder det videre fra Per Clausen. Han mener dog, at De Radikale vil falde ned igen, når de har tænkt sig lidt om, som Per Clausen udtrykker det.

Han vurderer, at mellem 5.000 og 20.000 lønmodtagere risikerer at miste dagpenge til sommer, hvis dagpengeperioden, som besluttet i Genopretningspakken af de borgerlige partier og De Radikale, bliver skåret ned til to år.

Derfor fokuserer han i første omgang på at forlænge perioden midlertidig. Fuldstændig som foreslået af S-SF.

"Vi går ud fra, at det år skal gå med at lave nogle ændringer i dagpengesystemet, der giver bedre muligheder for uddannelse og for at få arbejde. Men også tryghed i forhold til, at man altså er sikret et forsørgelsesgrundlag, hvis alle de her udmærkede bestræbelser med at få folk i arbejde ikke lykkedes," lyder det fra Per Clausen.

Newspaq har mandag forsøgt at tale med både Margrethe Vestager og Morten Østergaard om partiets krav på dagpengeområdet. Men begge radikale topfigurer afviser enhver udtalelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.