Millionær på dronningens gravmæle: "Jeg er meget, meget glad"
Bjørn Nørgaard afleverede officielt dronnings gravmæle mandag. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen (arkiv) og Keld Navntoft/Kongehuset/Ritzau Scanpix
Det har kostet i omegnen af 30 millioner kroner, at lave dronningens gravmæle, som det har taget kunstneren Bjørn Nørgaard 15 år at lave.

Ifølge Ekstra Bladet er kunstneren Bjørn Nørgaards aflønning for at udføre dronnings gravmæle 4,7 millioner kroner.

- Jeg er meget, meget glad, men det er også et teamwork. Der er mange mennesker, der har bidraget, men det er klart, at som ophavsmand er man stolt, siger Bjørn Nørgaard til avisen.

Den samlede pris for gravstedet i Roskilde Domkirke lyder ifølge Ritzau på mere end 29 millioner kroner, mens Ekstra Bladet skriver, at det i den seneste finanslov kan læses, at det 15 år lange projekt har kostet i alt 31,4 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Billede fra opstillingen af dronning Margrethes gravmæle i Roskilde Domkirke. Det har taget 15 år at lave det. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset/Ritzau Scanpix

Gravmælet blev meldt færdigt mandag, men skulle have været afsluttet i 2017. Ifølge Bjørn Nørgaard skyldes forsinkelsen forskellige faktorer. Blandt andet var der bøvl med nogle glasplader.

Glad dronning Margrethe

Men det endelige resultat har dronningen bifaldet. Allerede for halvanden uge siden blev det præsenteret for dronningen. Og hun var tilfreds med Bjørn Nørgaards arbejde.

- Hun var glad. Det var en rigtig god oplevelse, siger han til Ekstra Bladet og vil ikke referere yderligere fra præsentationen for regenten.

Han tilføjer, at han respekterede prins Henriks ønske, da den nu afdøde prins i sommeren sidste år, mod planen alligevel ikke ville ligge ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke. Prins Henriks aske er i stedet spredt i danske farvande og i haven ved Fredensborg Slot.

Se flere billeder under faktaboksen ...

Fakta Kongegravene i Roskilde Domkirke
 • Dronning Margrethes gravmæle er færdigt og opstillet i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke. Her skal dronningen stedes til hvile ved siden af næsten 40 danske konger og dronninger fra den tidlige middelalder og frem til i dag. Gravmælet kan først ses efter dronningens død.
 • Kongeslægten har en tradition for at bruge Roskilde Domkirke som gravkirke.
 • Den seneste kongelige begravelse fandt sted i 2000, da dronning Ingrid blev stedt til hvile ved Roskilde Domkirke.
 • Den ældste konge, hvis jordiske rester findes i kirken, er ifølge overleveringen Harald Blåtand (død 987) og i højkoret findes da også et kalkmaleri, hvor han er afbildet. Men det har ikke været muligt at finde hans grav.
 • Traditionen for kongebegravelser i Roskilde Domkirke blev for alvor indledt ved dronning Margrete I's død i 1413.
 • Det er dog ikke kun kongelige, der har fundet hvile i kirken. Ud over kongegravstederne findes her talrige andre grave med såvel adelige som borgerlige.
 • Dronning Ingrid og hendes mand, Frederik IX, ligger i modsætning til deres forgængere ikke inde i kirken, men på Frederik den Niendes Begravelsesplads lige uden for domkirken. Det havde Frederik IX selv ønsket.
 • Roskilde Domkirke blev i 1985 optaget på Unescos verdensarvsliste.

 

Kilde: Roskilde Domkirke

UDVID

Billede fra opstillingen af dronning Margrethes gravmæle i Roskilde Domkirke. Gravmælet bliver ikke åbent for publikum før efter dronningens død. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset/Ritzau Scanpix

Billede fra opstillingen af dronning Margrethes gravmæle i Roskilde Domkirke. Foto: Keld Navntoft/Kongehuset/Ritzau Scanpix

Bjørn Nørgaard har tidligere lavet gobeliner til Christiansborg Slot. Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix (arkiv)
 

Fakta om sarkofaget
 • Det er regentparret selv, der har bedt Bjørn Nørgaard om at stå for de royale sarkofager.
 • Han har tidligere tegnet de 11 gobeliner, der hænger på Christiansborg, og som var en gave til dronning Margrethes 50-års fødselsdag i 1990.
 • Sarkofagerne er den royale version af en gravsten, ikke en kiste. Dronningen bliver stedt til hvile i en krypt under gravmælet.
 • Sarkofagen er placeret i Sankt Birgittes Kapel.
 • Bjørn Nørgaard har arbejdet på gravstedet siden 2003.
 • Selve sarkofagen er støbt i glas, mens soklen er udformet i sandsten fra Frankrig. Den bliver båret af tre søjler af henholdsvis grønlandsk marmor, færøsk basalt og bornholmsk granit. Det er symbol på, at regenten er hele rigsfællesskabets.
 • Elefanthovederne på søjlerne er støbt i sølv.
 • Selve sarkofagen er støbt i glas, og i et hulrum i glasset er der på indersiden sandblæst to liggende figurer, der repræsenterer dronningen og prins Henrik.
 • Den samlede pris for gravstedet lyder ifølge Ritzau på mere end 29 millioner kroner. 

Se video på Kongehuset webside om gravmælets tilblivelse

Kilder: kongehuset, Ritzau.